A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Eper meg a sava-borsa

Saly Noémi receptje

2020. július 17.
  • 2 kg eper
  • 2 db citrom húsa és a lereszelt héja
  • 2 db narancs
  • 2 db narancs leve
  • 1 kg cukor
  • 2 ek pektines befőzőcukor
  • 1 csapott kk frissen őrölt fekete bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az igazi, apró szemű szabadföldi szamóca akkor kerül majd a piacra, amikor ez a lapszám a standokra vagy a postaládákba. Érdemes kivárni az apraját, mert sár ide, homok oda, a legjobb dzsem abból készül. A fólia alatt nevelt félökölnyi díszpéldányok vízízűek, jobbára csak díszítésre valók. És ha úgy jár valaki, mint én a minap, hogy a megkóstolt szem finom volt, de a nagy átlag bizony még savanykás, hát a természet által megkezdett irányt kell folytatni: hopp, egy-két citrom, narancs…

ESZKÖZÖK:
Nagylábos, kisebb tálak, éles kiskés, reszelő, citromnyomó, borsőrlő, kicsi üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret megmosom, jól lecsöpögtetem, lecsumázom, szükség esetén kisebb darabokra vágom. A citromokat forró vízben nagyon alaposan, kefével lesikálom, megszikkasztom, a héját lereszelem, majd gondosan lepucolom a fehér bundát, és a gyümölcsöt fél gerezdekre aprítom.

A két narancsot is megtisztítom, a gerezdeket két-három darabba vágom, majd az összes gyümölcsöt, a másik két narancs levét meg a borsot jól átkeverem a sima cukorral. Egy éjszakára kiteszem a spájzba, másnap reggel főzöm.

Türelmesen kell kevergetni, kis lángon, másfél óra hosszat is, mire besűrűsödik. Akkor jöhet a befőzőcukor, rottyan egyet azzal is. Apró üvegekbe adagolom, fejre állítom, öt perc múlva mehet a dunsztba, kész. Legalább egy-két hét pihenés kell neki, de próbálom megállni, hogy az első hóig ne bontsam föl…CIFRÁZZAM?
Az epernek kiváló cimborája az ananász is: a piacon olykor meg lehet csípni elfogadható áron egy-két kicsit túlérett „határesetet”. Ne féljünk tőle, nagy késsel fölkarikázva könnyű megpucolni. A kemény közepét ki kell vágni (el lehet rágcsálni), a gyümölcshúst pedig az eperhez adni. Citrom abba a változatba is kell. És ha végül véletlenül belecsurran egy deci fehér rum vagy egy kis konyak…

FELHASZNÁLÁSA:
Télen királyi reggeli: az a kis bors úgy átmelegíti az embert, hogy csuda. Ha nem bírjuk ki addig, akkor csordítsunk egy kanállal a csokifagyira, persze lengjen az ormán egy friss mentalevél is. Egészen más irány: jó érett camembert vagy brie, sőt rokfort mellé, egy szelet pirított kaláccsal, és kivételesen valami üde, zamatos fehérborral.A természet rendje szerint a földieper az első tavaszi gyümölcsünk. Amikor igazi szezonja tart, érdemes mindennap enni belőle (nyersen, cukor és bármilyen más adalék nélkül!), mert első osztályú forrása egy sor vitaminnak és ásványi anyagnak. Nagyanyáink még tudták, hogy a levele is hasznos: cukorbetegeknek és bélhuruttól szenvedőknek készülhet belőle gyógytea.Az eperbefőzést össze lehet kötni egy kis házi kozmetikával. Három-négy érett szemet villával péppé törve fölkenek az arcomra. A látvány több mint vicces, de sebaj. Tizenöt-húsz perc múlva lemosom. Tíz évet fiatalodtam. (Aki allergiás az eperre, meg ne próbálja!) Az eperpucolástól fekete ujjakkal és körmökkel egy kifacsart citromhéj belső fele tesz csudát. 

eper , citrom , narancs , cukor , befőzőcukor , feketebors

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek