Buday Péter receptje
2018. március 13.TEJBEN PÁROLT FOGAS
HOZZÁVALÓK:
- 8 db 6 dkg-os fogasfilé
- 7 dl tej
- 3 dl napraforgóolaj
- 5 dkg vöröshagyma
- 8-10 szem egész bors
- 3 db babérlevél
- 3 dkg kukoricakeményítő
- só, sáfrány
CITROMOS ANGOL PARAJJAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ
HOZZÁVALÓK:
- 4 db karalábé
- 25 dkg paraj
- 1/2 db citrom
- 5 dkg teavaj
- só, frissen őrölt bors
TEJBEN PÁROLT FOGAS ELKÉSZÍTÉSE:
Elkészítjük a párolólevet: 2/3 rész tejet és 1/3 rész napraforgóolajat egy lábosban felforralunk. Teszünk bele vöröshagymát, egész borsot, babérlevelet. 2-3 perc forralás után levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni 65 °C-os-ra.
Ha ekkor beletesszük a 6 dkg-os szeletekre vágott sózott fogasfilét, akkor már nagyot nem tévedhetünk. Ezt aztán a 65 °C-os sütőbe 8 percre visszatesszük.
Amikor kész, kivesszük a halat a levéből, amit újra felforralunk és botmixerrel besűrítünk. Átszűrjük. Újra felforraljuk, és feloldunk benne sáfrányt, vagy amint a képen látható, sáfrányos szeklicét.
Kevés kukoricakeményítővel mártássá sűrítjük. Az előkészített filét pedig fokhagymás vajban kicsit megsütjük.
CITROMOS ANGOL PARAJJAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A karalábé belsejét kivájjuk. Enyhén sós, citromos vízben ressre főzzük.
A serpenyőben kevés vajat hevítünk, erre dobjuk a leveles parajt, valamint a kivájt karalábédarabokat.
Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Megcsepegtetjük citrommal.
Amikor kicsit összeesett, azaz megroppant, akkor kivesszük a spenótot a serpenyőből, és betöltjük a kivájt karalábéba.
fogasfilé , napraforgóolaj , tej , vöröshagyma , babérlevél , kukoricakeményítő , sáfrány , karalábé , paraj , citrom , vaj