Receptek

Almás lecsó

Almás lecsó

Saly Noémi receptje

A lecsót – két fő hozzávalójával együtt – minden bizonnyal a Balkánról kaptuk, de a paprikás krumplival együtt a magyar konyha „örök darabja” lett. Nincs két egyforma, még az én itthoni piros lábosomban sem. Az alap ugyanaz: zsiradékon pirított hagymára kerül a zöldpaprika, majd a feldarabolt paradicsom, megsózzuk, lefedjük, megfő, kész. De hogy az a paprika hosszában vagy karikára? Hogy van-e alatta szalonna, benne kolbász vagy virsli, netán belehabart tojás? Magában? Kenyérrel? Rizzsel? Horribile dictu nokedlivel vagy tarhonyával? Kiváló muzeológus barátom, Képes Gábor, alias Leó kidolgozta a sajátját, és megengedte, hogy közreadjam. Íme. (Kétemberes adag.)

HOZZÁVALÓK:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 5-6 db szép zöldpaprika
  • 2-3 nagy db paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db savanykás alma
  • 2-3 ek olaj vagy egy darabka füstölt szalonna
  • 1 tk curry
  • 2 tk pirospaprika
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1-2 tk méz

ESZKÖZÖK:
kés, vágódeszka, kanalak, főzőkanál, a piros lábos

ELKÉSZÍTÉSE:
A felaprított hagymát az olajon vagy a kiolvasztott szalonnán üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát és a héjastól kis kockákra vágott almát. Beletesszük a fűszereket, majd a vékony szeletkékre vágott fokhagymát. (Keverni kell, oda ne kapjon!) Amikor a paprika kezd puhulni, jöhet a felkockázott paradicsom, akkor már lesz annyi leve, hogy ne kelljen aggódnunk érte. Megsózzuk, megfőzzük (innentől még kb. 10-15 perc), megkóstoljuk: ha az alma és a paradicsom is jó érett, nem lesz túl savanyú. Ha mégis az, akkor jöhet az a kicsi méz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.