Receptek

Barackos csokoládétartlet

Veszely Attila receptje

2020. július 31.

KAKAÓS OMLÓS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 260 g vaj (82%)
  • 160 g Koronás Porcukor
  • 80 g tojás (kb. 1,5 db)
  • 1 csipet só
  • 405 g liszt
  • 65 g mandulaliszt
  • 30 g kakaópor (22/24%)

Összesen: 1000 g

CSOKOLÁDÉS TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 155 g belga étcsokoládé (80%-os)
  • 155 g vaj
  • 230 g Koronás Kristálycukor
  • 230 g mandulaliszt
  • 190 g tojás (3 db)
  • 40 g étkezési keményítő

Összesen: 1000 g

MUSCOVADO CUKROS MORZSATÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 115 g vaj (82%-os)
  • 115 g muscovado cukor
  • 135 g mandulaliszt
  • 100 g finomliszt (BL 55)
  • 35 g kakaópor (22/24%-os)

Összesen: 500 g

ÖSSZEÁLLÍTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 350 g sárgabarack, szeletelve, lefagyasztva
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

KAKAÓS OMLÓS TÉSZTA
ELKÉSZÍTÉSE:

Keverjük össze a szárazanyagokat (só, liszt, mandulaliszt, kakaópor), majd szitáljuk le. Robotgépben keverjük el a vajat és a cukrot,


majd adjuk hozzá lassan, folyamatosan a tojást, végül a szárazanyagokat, és gyúrjuk össze.

Az elkészült tésztát takarjuk le és tegyük hűtőbe fél órára.

Nyújtsunk ki 200-220 g tésztát kb. 2 mm vastagra, majd béleljünk ki vele egy 18 cm átmérőjű és 3 cm magas tartletgyűrűt.

Süssük elő 170-175 °C-on 6-8 percig.


A tészta kb. három tartlethez elég.

CSOKOLÁDÉS TÖLTELÉK
ELKÉSZÍTÉSE:

Keverjük össze a mandulalisztet és a keményítőt, majd szitáljuk át. Olvasszuk fel a csokoládét a vajjal. A tojásokat keverjük el a cukorral, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a felolvasztott csokoládés részt,


végül a mandulalisztes keményítőt. Az egészet jól keverjük össze.

MUSCOVADO CUKROS MORZSATÉSZTA
ELKÉSZÍTÉSE:

A vajat vágjuk apró kockákra, és felhasználásig tároljuk hűtőben. Mérjük ki a szárazanyagokat (mandulalisztet, lisztet és a kakaóport), keverjük össze, majd szitáljuk át.

A szárazanyagokat és a muscovado cukrot keverőgép segítségével összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a hideg vajat.

Addig keverjük, míg morzsalékos állagú tésztát nem kapunk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Az elősütött kihűlt tortalapra tegyük rá újból a karikát, és készítsük el a tartlet oldalát. Az elkészített csokoládés töltelékkel töltsük meg a tartletet,


ehhez a méretű tartletformához kb. 250-280 g töltelék szükséges. A fagyasztott sárgabarackot a képen látható módon tegyük a krém tetejére.


Szórjuk meg muscovado cukros morzsatésztával,


végül szitáljunk rá nagyon vékony rétegben porcukrot 175-180 °C-on süssük 38-40 percig. A kihűlt tartleteket tárolás előtt forró baracklekvárral fényezhetjük.


VESZELY ATTILA
Annyira szerette az islert, hogy elhatározta, cukrász lesz. Akkoriban még bevonómasszával készültek a sütemények, de Veszely Attila hamar rádöbbent, hogy a legfontosabb a jó minőségű alapanyag.

Több területen is dolgozott cukrászként, de szíve a csokoládéhoz húzta, így került a Csokoládé Akadémiára, ahol szakmai vezetőként négy éve tanítja a csokoládékészítés mesterségét.

Az oktatóműhelyben az előkristályosítástól (temperálástól) kezdve tematikusan felépítve ismertetik meg a tanulókkal a csokoládé feldolgozását.

Attila szerint mindenkinek más az ízvilága, de a magyar fogyasztók körében is vannak kedvelt ízpárosítások.

Elárulja, hogy ő a több textúrából álló csokoládékat, a tonkababos, szegfűszeges és fahéjjal ízesített csokikat szereti. Azt is megtudjuk, hogy míg a belgák rajonganak az ánizsos ízért, a magyarok nem kifejezetten szeretik. A Magyar Konyhának természetesen csokoládés tortát készített, ezúttal sárgabarackkal.



mandulaliszt , vaj , tojás , liszt , kakaópor , belga étcsokoládé , étkezési keményítő , muscovado cukor , sárgabarack