Receptek

Bárányerőleves „grízgaluskával”

Varjú Viktor és Domján Richárd receptje

2021. január 8.

A TATÁR
HOZZÁVALÓK:

  • 80 g báránygerincfilé késsel apróra vágva
  • 1 ek szűz olívaolaj
  • 1 fej sonkahagyma apróra vágva
  • 1 csipet tengeri só
  • 1 csavarás bors a malomból
  • 1 csokor petrezselyemzöldje

A GRÍZES KEVERÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 100 ml tej
  • 50 ml bárányerőleves
  • 2 ek búzadara

BÁRÁNYERŐLEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg báránycsont
  • 20 dkg darált marhahús
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 1 tk egész bors
  • 1 fej vöröshagyma a vágásfelületén megpirítva
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 50 g gyömbér
  • 1 csokor lestyán
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöldje
  • 3 db tojásfehérje
  • 1 ek paradicsompüré (a derítéshez)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A TATÁR ELKÉSZÍTÉSE:
A tatár anyagait összekeverjük, és két evőkanál segítségével szépen megformázzuk őket. Gyorsan mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek.

A GRÍZES KEVERÉK ELKÉSZÍTÉSE:

A tejet, levest és grízt felfőzzük, és a fagyos tatárt ebben mártjuk le. Legyünk óvatosak, hogy egyenlő vastagságú grízréteg jusson mindenhová és hogy a tatár ne látszódjon át. Hagyjuk szobahőmérsékleten a tálalásig!

BÁRÁNYERŐLEVES ELKÉSZÍTÉSE:
A körethez a leveszöldségből hosszúra vágott szeleteket teszünk félre, amiket gondosan leforrázunk, ügyelve arra, hogy a ropogósságukat ne veszítsék el teljesen.

A báránycsontot leforrázzuk és lehűtjük.
A tojásfehérjét félig felverjük a paradicsompürével, és elvegyítjük a darált marhahússal. Rákarikázzuk a zöldségeket, és beleteszünk a csontokkal együtt mindent, ami a receptben szerepel. Ízesítjük sóval, és hideg vízzel felengedjük. Forrásig gyakran kevergetjük, majd takaréklángon főzzük 5-6 órát. Óvatosan szűrjük le és zsírtalanítjuk is.

Tálalás előtt egy keveset bezselésíthetünk a léből, ami érdekesebbé és látványosabbá teszi az ételt.
A leszeletelt zöldségeket kevés levesben megmelegítjük és a tányér szélére rendezzük,
a „grízgaluskát” a zselé tetejére tesszük.

A tűzforró levest leveskiöntőből merítjük a vendég elé tett mélytányérba, aminek hatására a zselé feloldódik, a galuskában lévő tatár pedig részben hőkezelődik.


báránygerincfilé , sonkahagyma , petrezselyemzöldje , báránycsont , bárányerőleves , olívaolaj , darált marhahús , sárgarépa , fehérrépa , zellergumó , tej , karalábé , gyömbér , lestyán , paradicsompüré , búzadara , zellerzöld , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra