Receptek

Budai krémes

Budai krémes

Auguszt Olga receptje

Gasztronómiai túrára indultunk cukrász barátaimmal, s a Bledi-tónál tudtuk, jó helyen járunk. A tó szépségével, friss levegőjével, kellemes klímájával már fiatal koromban elbűvölt, de nem sejtettem, hogy az elmúlt 20-25 év alatt mennyit fejlődött. Megálltunk a Villa Alice előtt - mintha Abbáziába tévedtünk volna. A tóparti felújított régi villák a Monarchia hangulatát idézik. A kis tornyokkal és fagerendás terasszal díszített épületben csak pár szoba található. Egyedi berendezésű, kandallóval, antik bútorral, gyönyörű textilekkel barátságossá tett, meleg, otthonos világba csöppentünk. Este egy közeli vendéglőben a Radovna folyó vízeséseiből és zúgóiból kifogott pisztrángot vacsoráztunk. Egy középkorú házaspár volt a tulajdonos, a férj a konyhában főzött, a feleség felszolgált a boltíves, hangulatos, tízasztalos étteremben. Már itt érdeklődtünk, hol együnk híres bledi krémest. Tanácsuk alapján másnap egy kis magáncukrászda felé vettük az irányt, de csalódtunk. A krémes állott volt és hűtőszekrényszagú. Elzarándokoltunk a Park szállóba is, hogy megkóstoljuk az "eredetit": nagy volt és tejszínhabos, de a vajastésztának kissé margarin- vagy zsírstichje volt, és a fekete vaníliaszemcséket is hiába kerestük a sárgakrémben. Még négy helyen ettünk krémest Bledben, de mintha mindenhol kispóroltak volna belőle valamit, hol a vajat, hol a vaníliát, hol mindkettőt. Már az alapanyagoknál kezdődött a baj. A tó fölé magasodó sziklaorom tetején volt Tito nyári pihenője, mintha az ő árnya vetült volna a gasztrokommunizmust idéző krémesekre. A visszaúton, Balatonfüreden, a Bergmann cukrászdában evett franciakrémes verte mindegyiket.

 
HOZZÁVALÓK:
 • 1 l tej
 • 25 dkg tojássárgája
 • 20 dkg cukor
 • 8 dkg pudingpor
 • 2 rúd vanília
 • 70-80 dkg tejszínhab
ELKÉSZÍTÉSE:

Először a tojássárgáját, a cukrot és a pudingport keverjük össze 1 dl tejjel. Feltesszük a maradék 9 dl tejet forralni. Ha forr, ráöntjük a tojássárgájás, palacsintatésztaszerű keverékre, és keverés közben a tűzhelyen besűrítjük. Kiöntjük egy tálcára, és hűtjük. A még meleg sárgakrémre fóliát teszünk, vagy porcukrot szórunk rá, mert hűlés közben bőrösödik. Ha nem akadályozzuk meg a gőzölgéssel járó hirtelen folyadékvesztést, a kikeverésnél csomós lesz.

VAJAS TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
 • 50 dkg vaj
 • 50 dkg liszt
 • 3 dl víz
 • 1 dkg
 • 1 cl konyak
ELKÉSZÍTÉSE:

Vajas rész: a liszt egyharmadát összegyúrjuk a hűtőből kivett vaj háromnegyedével, majd visszatesszük a hűtőbe.

Tésztarész:  a liszt háromnegyedét összegyúrjuk a szobahőmérsékletű vaj negyedével.
Ha a vajas rész kissé megszilárdult, akkor a tésztarész közepébe tesszük, becsomagoljuk, mint egy batyut, és kinyújtjuk.

A hajtogatás a lényeg, amiatt lesz réteges, lemezes a kisült krémeslap. Az első csomagolásnál három, majd az első hajtásnál kilenc, a második hajtásnál pedig már 27 réteg van egymás fölött. A tésztát minden hajtás között pihentetjük a hűtőben.

Sütéskor a tésztarészben a meleg hatására képződött gőz felnyomja a vajas réteget, így alakul ki a tésztalap sokrétegű lemezessége, ropogóssága. Az utolsó nyújtásnál méretre vágjuk, megszurkáljuk egy kés hegyével, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. Előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük 10-15 percig. A már kihűlt sárgakrémhez először a tejszínhab egyharmadát tesszük, ezzel simára keverjük, majd hozzákeverjük a maradék tejszínhabot. Betöltjük a vajas lapok közé.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.