A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Budai krémes

Auguszt Olga receptje

2021. március 12.

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 l tej
  • 250 g tojássárgája (12-13 db)
  • 200 g cukor
  • 60 g keményítő
  • 2 rúd vanília
  • 70-800 g tejszínhab

Hozzávalók a tésztához: (6-8 főre)

  • 500 g vaj
  • 500 g liszt
  • 3 dl víz
  • 10 g só
  • 1 cl konyak
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Legyen francia- vagy budai krémes, millefoglie vagy kremowka, a lényeg a tésztalapok közé tett vaníliáskrém.


A francia mille-feuille-ben három egymásra rakott (többnyire karamellizált) vajas leveles tészta közé cukrászkrém kerül (a főzött vaníliás tojáskrémet tojásfehérjével lazítják), Magyarországon vagy Szlovéniában pedig vaníliakrém, amit felvert tejszínhabbal szilárdítanak.

A tetejét bevonhatjuk fondant-nal (cukormázzal), kenhetünk rá lekvárt (a svédek kedvelik), meghinthetjük porcukorral vagy pirított mandulával is (az arab országokban divat), ízesíthetjük dióval, mézzel, rummal
is.

A krémes nápolyi eredetű, a neve nápolyi krémes volt. Egy párizsi sütőmesternek azonban a „cremenapolitain” rajongott császárát juttatta eszébe, így 1867-től Napóleon-süteményként árusította. Innen eredhet a mi franciakrémes elnevezésünk. Van főzött krémes és hidegen készült változat is. Az alábbi krém egyik felét főzik, de nem ez a főzött krémes.

Ez egy könnyebben elkészíthető verzió.


ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt keverjük össze 1 dl tejjel. Forraljunk fel 9 dl tejet, öntsük rá a palacsintatészta-szerű keverékre, és a tűzön kevergetve sűrítsük be. Öntsük ki egy tálcára, és hűtsük. A még meleg sárgakrémre tegyünk fóliát vagy szórjunk porcukrot, másként bőrösödik.
Ha nem akadályozzuk meg a gőzölgéssel járó hirtelen folyadékvesztést, a kikeverésnél csomós lesz!

2.
Vajas rész: a liszt egyharmadát összegyúrjuk a hűtőből kivett vaj háromnegyedével, majd visszatesszük a hűtőbe.

Tésztarész: a liszt háromnegyedét összegyúrjuk a szobahőmérsékletű vaj negyedével. Ha a vajas rész kissé megszilárdult, akkor a tésztarész közepébe tesszük, becsomagoljuk, mint egy batyut, és kinyújtjuk.
A tésztát három szimpla hajtással hajtogatjuk, a hajtások között pihentetjük. Az utolsó nyújtásnál két, tepsi méretű lapot vágunk, megszurkáljuk késsel, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
Előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük 10-15 percig a lapokat.
A már kihűlt krémhez először a tejszínhab egyharmadát tesszük, ezzel simára keverjük, majd hozzákeverjük a maradék tejszínhabot. Betöltjük a kisütött vajas lapok közé.

Tipp!
Egyszerűbb felszeletelni a kész süteményt, ha a felső vajas lapréteget előre felvágjuk és úgy tesszük a krém tetejére.






tej , tojás , keményítő , vanília , tejszínhab , vaj , liszt , konyak

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra