Receptek

Burgonya „magyar módra”

Joël Robuchon receptje

2020. július 30.
  • 1 kg salátaburgonya hámozva
  • 3 db paradicsom kis kockára vágva
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg hagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 ek fűszerpaprika 
  • 5 dl szárnyasalaplé
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • petrezselyem vagy snidling
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Joël Robuchon a világ egyik legsikeresebb szakácsa, és sok finomítást vezetett be csúcskonyháira. A burgonyának külön monográfiát szentel. Ebben leír egy ételt – egy paradicsomos rakott krumplit –, amit klasszikus magyarként mutat be. Lehetne az is, de sajnos nem mi találtuk ki, hanem ő. A szakács mindenféle sültekhez és fasírtokhoz ajánlja, de könnyű főételnek is kiváló.

ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük, a burgonyát 3 mm vastagra vágjuk, ruhával szárazra töröljük.
A hagymát 10 dkg vajon 7-8 percig pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, ezzel még 2-3 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát, majd a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.

Lapos tűzálló tálat vagy tepsit kivajazunk, beleterítjük a paradicsomos hagymát, majd egyenletesen, soronként belerendezzük a burgonyaszeleteket, hasonlóan a tetőcserepekhez.

Felöntjük az alaplével, meghintjük kakukkfűvel és vajdarabokkal, hozzáadjuk a babérlevelet, 90 percre a sütőbe tesszük. Ez idő alatt a burgonya felszívja a folyadékot, krémes-ízes bevonat keletkezik rajta.

TÁLALÁS:
Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel. Adhatunk mellé néhány csepp tökmagolajat és peperonit.


salátaburgonya , paradicsom , vaj , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , szárnyasalaplé , kakukkfű , babérlevél , snidling