A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Churros

Fördős Zé receptje

2018. március 2.

CHURROS
HOZZÁVALÓK:

  • 12 dkg puha vaj
  • 1/2 tk só
  • 15 dkg liszt
  • 2 db nagy tojás
  • 2,5 dl víz
  • étolaj a sütéshez
  • fahéjas cukor a meghempergetéshez

CSOKIÖNTET
HOZZÁVALÓK:

  • 2 tk kukoricakeményítő
  • 5 dl tej
  • 12 dkg csokoládé
  • 3 ek barna cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
CHURROS ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a vajjal és a sóval egy edényben felforraljuk, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, intenzíven keverni kezdjük fakanállal, és ezt úgy 2 percig abba sem hagyjuk – közben a massza el fog válni az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit átforgatva hagyjuk hűlni 2 percig, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is.

A végeredmény egy lágy, úgynevezett égetett tészta lesz

− hasonló a képviselőfánk vagy profiterol alapjához. A kész tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és 10-12 centi hosszú rudakat nyomkodunk belőle közvetlenül a 170 °C-os, bő olajba, és szép aranybarnára sütjük őket. A kisült churrosokat még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.

CSOKIÖNTET ELKÉSZÍTÉSE:
A keményítőt elkeverjük 125 ml hideg tejben. A maradék tejet kis lábosba tesszük, és alacsony láng felett felolvasztjuk benne a darabokra tört csokoládét. A csokis tejhez adjuk a keményítős tejet, a kristálycukorral, a fahéjjal, a sóval és a kakaóval ízesítjük, majd közepes lángon 15 percig főzzük (amíg besűrűsödik).

Még forrón mártogassuk bele a churrost, úgy az igazi!


vaj , csokoládé , tej , kukoricakeményítő , kakaó , tojás , liszt , étolaj , fahéjas cukor , őrölt fahéj