A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

„Tökös-mákos”

Baracskay Angéla receptje

2021. szeptember 27.

MÁKFÖLD
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g vaj
  • 125 g darált mák
  • 100 g Koronás Kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 1 g só

MÉZKRISTÁLY
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g méz
  • 120 g víz
  • 3 g zselatin

TÖKKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 250 g sütőtök
  • 50 g tej
  • 50 g tejszín
  • 20 g Koronás Kristálycukor
  • 2 db tojássárgája

TÖRÖKMÉZ
HOZZÁVALÓK:

  • 25 g méz
  • 50 g glükóz (helyettesíthető mézzel)
  • 135 g Koronás Kristálycukor
  • 35 g víz
  • 10 g szódabikarbóna

RÉTESCHIPS
HOZZÁVALÓK:

  • 2 lap rétes
  • 50 g Koronás Kristálycukor
  • 1 g porított szegfűbors
  • 1 g reszelt szerecsendió
  • 1 g őrölt fahéj
  • olvasztott vaj

KARAMELLÁS CSOKOLÁDÉKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 60 g Koronás Kristálycukor
  • 120 g tejszín
  • 300 g felvert tejszín
  • 180 g tejcsokoládé

SÜTŐTÖKFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:

  • 460 g tej
  • 90 g tejszín
  • 170 g Koronás Kristálycukor
  • 80 g tojássárgája
  • 220 g sütőtökpüré
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A desszerthez először 1 kg sütőtököt felvágunk, kikaparjuk a magokat,
majd 200 °C -on aranybarnára sütjük.
A héját eltávolítjuk.


MÁKFÖLD ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük és hűtőbe tesszük. A vajat a cukorral és a sóval fehéredésig habosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Beleforgatjuk a darált mákot, és fellazítjuk a felvert fehérjével. Tepsiben, sütőpapírra kiterítve 170 °C-on sütjük kb. 15 percen keresztül. Hagyjuk kihűlni, lefagyasztjuk, majd ledaráljuk.

MÉZKRISTÁLY ELKÉSZÍTÉS:

A mézet karamellizáljuk, hozzáadjuk a vizet és az előzőleg jeges vízben felpuhított zselatint. Elkeverjük. Dobozba tesszük. Hagyjuk dermedni, majd ha megkötött, összetörjük habverővel.

TÖKKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet a tejszínnel kezdjük el melegíteni. A cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Folyamatos keverés mellett óvatosan ráöntjük a tejes keveréket. Ezután visszaöntjük az edénybe, 83 °C-ig melegítjük, és átszűrjük. A sült tökre ráöntjük az angolkrémet, és átturmixoljuk. Tálalásig hűtőben hagyjuk állni.

TÖRÖKMÉZ ELKÉSZÍTÉSE:

Az összes hozzávalót, a szódabikarbóna kivételével, edénybe tesszük, és addig melegítjük, ameddig világos karamellszíne lesz. Gyors mozdulattal belekeverjük a szódabikarbónát, és kivajazott sütőpapírra öntjük.  Használjunk keretet vagy tortaformát, mert a forró törökméz még terül. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, és száraz, légmentes dobozban tároljuk.

RÉTESCHIPS ELKÉSZÍTÉSE:

A cukrot elkeverjük a fűszerekkel. A rétes lapokat kinyitjuk, és az egyik felét megkenjük vékonyan vajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral és ráhajtjuk a másik felét. Ezt is megkenjük vajjal. Összetépkedjük,
és 200 °C-on 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

KARAMELLÁS CSOKOLÁDÉKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

A tejcsokoládét összetörjük, a tejszínt felmelegítjük. A cukrot középbarna színig karamellizáljuk, majd óvatosan ráöntjük a felmelegített tejszínt.
A karamellás tejszínt ráöntjük az összetört csokira, és elkeverjük. Átforgatjuk a felvert hideg tejszínnel. Formába töltjük, és fagyasztóba tesszük.

SÜTŐTÖKFAGYLALT ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet a tejszínnel felforraljuk. Közben a tojássárgáját elkeverjük a cukorral. A tejes keveréket fokozatosan a sárgájához öntjük, átszűrjük és ráöntjük a sütőtökre. Hűtőben hagyjuk állni legalább 3 órát. Fagylaltgépben elkészítjük.

TÁLALÁS:
A darált mákpiskótát rászórjuk a tányérra, elhelyezünk rajta három karamellás tejcsokoládégombot, mellétesszük a tökkrémet, a mézzselét és a törökmézet. Közéjük tálaljuk a sütőtökfagylaltot és a végén lefedjük a réteslapchipsszel.


csokoládé , sütőtök , méz , mák , tojás , zselatin , tejszín , tej , szódabikarbóna , réteslap , szegfűbors , szerecsendió , fahéj