Receptek

A legjobb uzsonna: káposztás pogácsa

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. szeptember 7.

Dinsztelt káposzta
Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb fehér káposzta (sütve 40-45 dkg legyen)
  • 2-3 ek étolaj
  • 1 ek cukor
  • só (ízlés szerint)
  • 1/2 dl fűszeres fehérbor
  • bors (ízlés szerint, de el is hagyható)

Tészta
Hozzávalók:

  • 25 g élesztő
  • 10 g kristálycukor
  • 1 kg búzaliszt
  • 25 g só
  • 35 dkg sertészsír
  • 25 dkg túró
  • 4 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1 db tojás a lekenéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Az ősz beköszöntével szívesebben töltünk több időt a konyhában, és a sütőt is nagyobb kedvvel kapcsoljuk be. Főleg, ha olyan klasszikus süteményt készíthetünk a családnak, amit kirándulásra vagy uzsonnára is magukkal vihetnek. Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével most a pogácsák közül egy káposztás verziót mutatunk be: ízben és tápanyagban is kiváló választás. A frissen illatozó pogácsák látványának pedig kevesen tudnak ellenállni.

Dinsztelt káposzta elkészítése:
A felhevített étolajra cukrot szórunk, átmelegítjük, kissé meg is olvadhat, majd rárakjuk a reszelt káposztát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A párolás vége felé kevés fűszeres fehérbort adhatunk a már megpirult káposztához, és még egy kevés ideig tovább sütjük, míg egységesen barna színű lesz.

Hagyjuk kihűlni, ezután hajtogatjuk majd a tésztába.


Tészta elkészítése:
Az élesztőt a cukorral kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót és összemorzsoljuk a sertészsírral:

ha már kis rögök képződtek, akkor belemorzsoljuk a túrót is.


A tejben felfuttatott élesztőhöz hozzáadjuk az egész tojást, majd a többi tejjel együtt hozzáöntjük a lisztes keverékhez. A kész tésztát letakarva 25-30 percig pihentetjük. Az érett tésztát ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rátesszük a már kihűlt dinsztelt káposzta felét.

A tésztát két széléről a közepére hajtjuk, majd 15-20 percig pihentetjük. A behajtogatott tésztát újra kinyújtjuk, majd megismételjük a fenti műveletet, és a tésztát ismét 15-20 percet pihentetjük.

A pihentetés után kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, késsel „bekockázzuk” a tetejét, majd kiszaggatjuk.


Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, felületét tojással lekenjük, és 10-15 percig kelesztjük.


Előmelegített, 220-230 °C-os sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE 

A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.



káposzta , étolaj , élesztő , liszt , fehérbor , sertészsír , túró , tej , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra