Receptek

Galambmell, csicsóka, homoktövis

Mizsei János receptje:

Galambmell, csicsóka, homoktövis

Mizsei János receptje

Hozzávalók:

  • 1 db galambmell mellcsonttal együtt
  • a többi galambrészből jus-t készítünk

Elkészítése:
A galambmellet kivesszük szobahőmérsékletre, felhevítünk egy vasserpenyőt szinte fehéredésig, és a galambmellet körbesütjük. Utána visszatesszük szobahőmérsékletre pihenni, majd ezt a műveletet 3-szor megismételjük. Megmérjük a maghőmérsékletét, és ha elérte az 50 °C-ot, akkor elkészült. Tálalásig pihentetjük, majd tálalásnál egy meleg teflonserpenyőben vajjal még egyszer körbesütjük. Ha nem érte el az 50 °C-ot, akkor 100 °C-os sütőbe tesszük, amíg el nem éri.

Csicsóka

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű csicsóka
  • 1,5 dl homoktövisdzsúsz vagy -püré
  • 3 dl mogyoróolaj
  • 2 dl verjus
  • 1 dl must

Elkészítése:
A csicsókát megmossuk, majd vákuumzacskóba tesszük. Hozzáadjuk a mogyoróolajat, a verjus-t, a mustot, a sót és levákuumozzuk. 110 °C-on 35 percig gőzöljük, majd lehűtjük. A levét leszűrjük, kettévágjuk a csicsókákat, a belsejüket kikaparjuk teljesen a héjukig. A csicsóka húsát összevágjuk kisebb darabokra, bekeverjük a homoktövisdzsússzal és a leszűrt főzőlével, majd tálalásnál visszatöltjük a csicsóka héjába.

Csicsókapüré

Hozzávalók:

  • 5 db csicsóka
  • 150 g vaj
  • 3 dl fehérbor
  • 1/2 dl tejszín
  • só, rizsecet

Elkészítése:
A csicsókát megmossuk, megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy edényt felhevítünk, belerakjuk a vajat, ha habzik a vaj, mehet bele a szeletelt csicsóka, és megsózzuk. Addig hagyjuk főni a vajban, ameddig azt teljesen be nem szívta, és amikor eltűnt minden folyadék, felöntjük fehérborral. Addig főzzük, ameddig teljesen el nem főztük róla a folyadékot, majd hozzáadjuk a tejszínt is. Felforraljuk, utánízesítünk és teljesen homogén állagra turmixoljuk.

Mogyoróre szelék

Hozzávalók:

  • 200 g törökmogyoró
  • 100 g vaj
  • 100 g tej

Elkészítése:
A mogyorót 10 percig sütjük 170 °C-os sütőben, majd konyharuhában addig dörzsöljük, amíg le nem pattog róla a héja. (Ha van még héjdarab a mogyorón, akkor azt késsel szedjük le.) Egy edényben feltesszük a vajat, hozzá a mogyorót, és ha már szép aranybarna színe van, akkor mehet hozzá a tej is. Felforraljuk, utánízesítjük és darabosra turmixoljuk. Ezután teljesen kihűtjük. Egy fóliát kihúzunk, a mogyorót henger alakúra formázzuk, és szorosan feltekerjük a fóliában, majd kifagyasztjuk. Tálalásnál a pürére reszeljük. A tálaláshoz oxalist (madársóska) és harangvirágot használunk. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.