Receptek

Spenótsaláta sült kecskesajttal, almával, rebarbarával és dióval

Nagy Róbert receptje

2020. augusztus 2.

A KARAMELLIZÁLT GYÜMÖLCSÖK
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db savanykás alma
  • 1/2 szár piros rebarbara
  • 1/2 cm-es darab friss gyömbér
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 ek cukor
  • 1 tk vaj

AZ ÖNTET (VINAIGRETTE)
HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek dióolaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek almaecet
  • 1/2 salottahagyma

A DIÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 10-14 db dióbél

TÁLALÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 2 maréknyi fiatal spenótlevél
  • 25 dkg kecskesajt
ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A KARAMELLIZÁLT GYÜMÖLCSÖK ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk meg a rebarbarát, és hámozás nélkül vágjuk apró kockákra.

A gyömbért és az almát hámozzuk meg, majd vágjuk előbbit finom apró, utóbbit kb. 1 cm-es kockákra.

Egy kis serpenyőben készítsünk karamellt a cukorból, adjuk hozzá a vajat és a gyömbért, majd az almakockákat. Nagy lángon egy percig karamellizáljuk az almát.

Vegyük le a serpenyőt a tűzről, kavarjuk el a rebarbarát az almával, és azonnal tegyük a serpenyő tartalmát egy nagy tányérra. Mélyhűtőben gyorsan hűtsük le szobahőmérsékletűre.

AZ ÖNTET (VINAIGRETTE) ELKÉSZÍTÉSE:
Vágjuk nagyon finom apró kockákra a salottát. Tegyünk mindent egy jól lezárható kis üvegbe, csavarjuk rá a tetejét, és alaposan rázzuk össze az üveg tartalmát.

A DIÓ ELKÉSZÍTÉSE:
Sütőpapírral borított sütőrácson 200 °C-os sütőben pörköljük meg, majd egy tányérra kiterítve hagyjuk lehűlni. Óvatosan dörzsölve pergessük le a keserű ízű vékony héját.

TÁLALÁS:
Hideg vízzel többször mossuk át a spenótot. Ügyeljünk rá, hogy a spenótról ne leöntsük a vizet, hanem a leveleket emeljük ki a vízből. Így a homok az edény alján marad. Konyhapapíron hagyjuk lecsepegni.

A kecskesajtot vágjuk 6 kb. 1 cm vastag szeletre. Száraz, forró teflonserpenyőben hirtelen pirítsunk az egyik oldalára ropogós kérget. Egy tompa, lapos konyhaeszközzel óvatosan emeljük ki a kecskesajtot a serpenyőből, úgy, hogy a sült kéreg sértetlen maradjon.

Osszuk szét a spenótot két tányér között, szórjuk meg dióval, karamellizált almával és rebarbarával, majd locsoljuk körbe a dióvinaigrette-tel.

Még melegen helyezzünk el a salátán 3-3 kecskesajtszeletet a sült kérgével felfelé.


spenót , alma , rebarbara , gyömbér , citrom leve , vaj , dióolaj , olívaolaj , almaecet , salottahagyma , kecskesajt , dióbél

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra