Receptek

Báránykocsonya, kenyérropogós

Báránykocsonya, kenyérropogós

Mizsei János receptje

Báránycomb

Hozzávalók:

  • 1 db fiatal (8 hetes) báránycomb
  • 1 ág friss babérlevél
  • 4 szál friss kakukkfű
  • 5 gerezd fokhagyma pucolva
  • 5 ek zsír

Elkészítése:
A báránycombot letisztítjuk, lehártyázzuk, a csont marad. Az összes hozzávalót vákuumzacskóba tesszük a báránycombbal együtt, levákuumozzuk, majd 50 °C-on 6 órán át szuvidoljuk (otthoni körülmények között lassú párolással vagy sütéssel helyettesíthető). Tálalás előtt forró teflonserpenyőben, kevés habzó vajban kérget sütünk rá.

Kenyérropogós

Hozzávalók:

  • 1 db kovászolt házi kenyér kockázva
  • 40 g
  • 550 g szobahőmérsékletű víz

Elkészítése:
A kenyérkockát 200 °C-on aranybarnára sütjük, amikor kihűlt, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vizet, és összeturmixoljuk homogén állagúra. Egy tepsire, illetve szilikonformára nagyon vékonyan kikenjük, és 100 °C-on sütjük, amíg teljesen ki nem szárad.

Kápia relish

Hozzávalók:

  • 4 db kápia paprika
  • 1 dkg friss turbolya
  • 1 dkg friss koriander
  • 1 db citrom leve
  • 1 ek rizsecet
  • 3 db paradicsom

Elkészítése:
A kápia paprikát 250 °C-on 12 percig sütjük, majd lefedjük és hagyjuk kihűlni. Megpucoljuk, a magokat és az ereket kivesszük belőle. Kettőt apró kockákra vágunk, a másik kettő paprikát pedig leturmixoljuk azzal a lével, amit a paprika engedett, amikor hűlt. A koriander zöldet és a turbolyát apróra vágjuk, bekeverjük a paprikapürével és a kápiakockákkal, sót, rizsecetet teszünk hozzá. A paradicsomot 10 másodpercig forrázzuk, majd jeges vízbe tesszük. Megpucoljuk, magját kivágjuk, a húsát kockákra vágjuk, és azt is hozzákeverjük a paprikapüréhez.

Báránykocsonya

Hozzávalók:

  • 2 kg báránycsont
  • 1 db 8 hetes bárány dagadója
  • 4 db bárányláb
  • 3 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db répa
  • 3 db fehérrépa
  • 2 db paradicsom
  • 5 db kápia paprika
  • annyi alaplé, amennyi ellepi

Elkészítése:
A csontot, dagadót és a lábat 200 °C-on 20 percig sütjük, majd lecsöpögtetjük. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, kevés vajban karamellizáljuk, majd lecsepegtetjük. Az alaplevet felforraljuk, amikor felforrt, belerakjuk a báránycsontot és a húst, beletesszük a zöldségeket is, és 6 órán keresztül gyöngyözve főzzük. Szűrőpelenkán leszűrjük, és visszaredukáljuk az 1/3-ára. Amikor kész, pihentetjük, s amikor kihűlt, fóliázott formába töltjük és kidermesztjük. Tálalásnál madársóskát és madársóskavirágot használunk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.