Receptek

Citromkrémes kosárka

Citromkrémes kosárka

Auguszt Olga receptje

A XVIII. századi Erdélyben már ismerték, használták és termesztették a citromot. A kéziratos szakácskönyvekben előforduló lémonya, lemonya, limonia kifejezéseket nem mindenhol citromként értelmezik. Nánási István Szakátskőnyvében, melyet 1771-ben nyomtattak, tizennégy receptet találunk, amelyben citrom szerepel. Az erdélyi születésű Mátyus István, aki orvosi oklevelét Utrechtben szerezte, az 1760-as években, Kolozsváron megjelent "Diaetetica azaz a jó egészség megtartásának módját fundámentomosan eléadó" könyvében azt írja:  "A citrom és a limonia egy speciesű gyümölcsök; hanem hogy a limonia a citromnál apróbb, hoszszukóbb, vékonyabb hajú; fehérebbsárga színű; levesebb, savanyóbb és fojtóbb ízű...  Egyébként mind konyhai, mind orvosi hasznokra nézve tökéletesen meg-egyeznek."  De 1840-ben Gundel Károly is foglalkozik a kérdéssel:  "Sokszor találkozunk a citrommal és a lemonyával is, mely utóbbinak az előbbitől való különbözősége kétségtelen (egymás mellett használják őket több receptben), de nem tudjuk, vajon narancsot vagy citronádot értettek-e alatta.  A szótárak "mala lemoniá"- nak fordítják, a tzitrom pedig "malum medicum citreum"." 

A nyári melegben most egy könnyen elkészíthető receptet ajánlok.

LINZERTÉSZTA

HOZZÁVALÓK:

 • 25 dkg finom dió
 • 13 dkg cukor
 • 50 dkg liszt
 • 25 dkg vaj
 • 2 db tojás
 • 1 db tojássárgája
 • 1 rúd vanília
ELKÉSZÍTÉSE:

A diót megpörköljük, a vaníliarudat kettévágjuk, és kihúzzuk belőle a kis fekete magokat. Az összes anyagot gyúródeszkára kimérjük. Ha a vaj hideg, kemény, nehezebben tudjuk szétmorzsolni: inkább szobahőmérsékletű legyen. Mindent összegyúrunk, de nem szabad sokáig gyúrni: gyakran előforduló hiba az omlós tésztáknál, hogy a tészta szétesik, kizsírosodik, nehezen áll össze, túl morzsalékos. Ennek az az oka, hogy a vaj megolvadt, ezzel csökkent a viszkozitása (összetartó képessége). Szaknyelven azt mondjuk, a linzer "leégett". Úgy előzhetjük meg ezt a hibát, hogy a tésztát nem gyúrjuk sokáig, mert a kéz melegétől a zsiradék megolvadhat. A tésztát nem készíthetjük túl meleg helyiségben. Ha összeállt, hideg helyen egy óráig pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm-esre kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kivajazott-lisztezett lapos tarte-formát.

A most kapható szilikonformákból kijön vajazás nélkül is. Papírral kibéleljük, mi meggymagot teszünk rá, akkor megtartja a kosárformát (nyáron a meggy eltevéskor a meggymagot kifőztük, eltettük). 160 °C-on sütjük kb. 20 percig. A mérettől, a formák számától függ a sütési idő. 

CITROMKRÉM

HOZZÁVALÓK:
 • 2 db tojás
 • 2 db tojássárgája
 • 18 dkg cukor
 • 10 dkg vaj
 • 15 dkg citromlé
ELKÉSZÍTÉSE:

Habverővel a tojásokat és a cukrot felverjük, majd vízfürdő fölé tesszük. A lábosban forró gőz keletkezzen, és efölé helyezzük az üstöt, itt még 10 percig verjük. A keverés közben fokozatosan belefolyatjuk a citromlevet. Így a tojás besűrűsödik és hőkezelve is lesz. Lehúzzuk a tűzről. Kicsit lehűtjük, majd habverővel belekeverjük a vajat. Ilyenkor még folyós állagú, beleöntjük a kis kosárformákba, majd hűtőbe helyezzük. Itt pár óra alatt megszilárdul.

Ha a sütő grill izzószála alá tesszük, a teteje kicsit megbarnul. Tehetünk rá felvert tojásfehérjehabot is.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.