A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Citromkrémes kosárka

Auguszt Olga receptje

2021. június 29.

LINZERTÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg finom dió
  • 13 dkg cukor
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 rúd vanília

CITROMKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 18 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg citromlé
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

LINZERTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A diót megpörköljük, a vaníliarudat kettévágjuk, és kihúzzuk belőle a kis fekete magokat. Az összes anyagot gyúródeszkára kimérjük. Ha a vaj hideg, kemény, nehezebben tudjuk szétmorzsolni: inkább szobahőmérsékletű legyen.

Mindent összegyúrunk, de nem szabad sokáig gyúrni: gyakran előforduló hiba az omlós tésztáknál, hogy a tészta szétesik, kizsírosodik, nehezen áll össze, túl morzsalékos. Ennek az az oka, hogy a vaj megolvadt, ezzel csökkent a viszkozitása (összetartó képessége). Szaknyelven azt mondjuk, a linzer „leégett”.

Úgy előzhetjük meg ezt a hibát, hogy a tésztát nem gyúrjuk sokáig, mert a kéz melegétől a zsiradék megolvadhat.


A tésztát nem készíthetjük túl meleg helyiségben. Ha összeállt, hideg helyen egy óráig pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm-esre kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kivajazott-lisztezett lapos tarte-formát.



A most kapható szilikonformákból kijön vajazás nélkül is. Papírral kibéleljük, mi meggymagot teszünk rá, akkor megtartja a kosárformát (nyáron a meggy eltevéskor a meggymagot kifőztük, eltettük).


160 °C-on sütjük kb. 20 percig. A mérettől, a formák számától függ a sütési idő.


CITROMKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Habverővel a tojásokat és a cukrot felverjük, majd vízfürdő fölé tesszük. A lábosban forró gőz keletkezzen, és efölé helyezzük az üstöt, itt még 10 percig verjük. A keverés közben fokozatosan belefolyatjuk a citromlevet. Így a tojás besűrűsödik és hőkezelve is lesz.  Lehúzzuk a tűzről. Kicsit lehűtjük, majd habverővel belekeverjük a vajat. Ilyenkor még folyós állagú, beleöntjük a kis kosárformákba, majd hűtőbe helyezzük. Itt pár óra alatt megszilárdul.


Ha a sütő grill izzószála alá tesszük, a teteje kicsit megbarnul. Tehetünk rá felvert tojásfehérjehabot is.


citrom , dió , liszt , vaj , tojás , vaníliarúd

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra