Auguszt Olga receptje
2021. június 29.LINZERTÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg finom dió
- 13 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 rúd vanília
CITROMKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 2 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 18 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 15 dkg citromlé
LINZERTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A diót megpörköljük, a vaníliarudat kettévágjuk, és kihúzzuk belőle a kis fekete magokat. Az összes anyagot gyúródeszkára kimérjük. Ha a vaj hideg, kemény, nehezebben tudjuk szétmorzsolni: inkább szobahőmérsékletű legyen.
Mindent összegyúrunk, de nem szabad sokáig gyúrni: gyakran előforduló hiba az omlós tésztáknál, hogy a tészta szétesik, kizsírosodik, nehezen áll össze, túl morzsalékos. Ennek az az oka, hogy a vaj megolvadt, ezzel csökkent a viszkozitása (összetartó képessége). Szaknyelven azt mondjuk, a linzer „leégett”.
A tésztát nem készíthetjük túl meleg helyiségben. Ha összeállt, hideg helyen egy óráig pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm-esre kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kivajazott-lisztezett lapos tarte-formát.
A most kapható szilikonformákból kijön vajazás nélkül is. Papírral kibéleljük, mi meggymagot teszünk rá, akkor megtartja a kosárformát (nyáron a meggy eltevéskor a meggymagot kifőztük, eltettük).
CITROMKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Habverővel a tojásokat és a cukrot felverjük, majd vízfürdő fölé tesszük. A lábosban forró gőz keletkezzen, és efölé helyezzük az üstöt, itt még 10 percig verjük. A keverés közben fokozatosan belefolyatjuk a citromlevet. Így a tojás besűrűsödik és hőkezelve is lesz. Lehúzzuk a tűzről. Kicsit lehűtjük, majd habverővel belekeverjük a vajat. Ilyenkor még folyós állagú, beleöntjük a kis kosárformákba, majd hűtőbe helyezzük. Itt pár óra alatt megszilárdul.
Ha a sütő grill izzószála alá tesszük, a teteje kicsit megbarnul. Tehetünk rá felvert tojásfehérjehabot is.