Tóth Pál receptje
2020. június 27.Tortaalj
Hozzávalók:
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- 150 g liszt
Krém
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 90 g keményítő
- 200 g porcukor
- 500 g zsíros tej
- 400 ml tejföl
- 2 db tojás
- 1 db citrom héja
- 15 g vaníliás cukor
- 4 db citrom
- 10 dkg porcukor
Bodzagél
Hozzávalók:
- 200 g nem túl édes bodzaszörp
- 9 g agar-agar
A torta aljához hidegen összedolgozzuk az alapanyagokat, hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk, és méretre vágva egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába tesszük. 170 °C-on 12 percig elősütjük. Közben az többi hozzávalót botmixerrel összedolgozzuk, majd a sült alapra öntjük. 170 °C-on, másfél óra alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A citromot vékonyan felszeleteljük, és mind a két oldalát megszórjuk porcukorral. A tortára kerül a bodzagél, ezután a citromszeletek, mellé mandulás morzsát kanalazunk. A desszert tetejére cukorban eltett zöldmandulaszeleteket szórunk.
Mandulás morzsa elkészítése:
Az összes hozzávalót hidegen összedolgozzuk, hűtőben pihentetjük, majd egy szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük és egyenletesen elosztjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Bodzagél elkészítése:
A bodzaszörpöt forráspontig hevítjük, hozzáadjuk az agaragart, másfél percig forraljuk, végül egy edénybe öntjük. Hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni, majd botmixerrel leturmixoljuk. Tálalásig habzsákba töltjük.
vaj , liszt , túró , keményítő , tej , tejföl , vaníliás cukor , citrom , mandulaliszt , bodzaszörp , agaragar