A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Csirkepörkölt hosszú szaftban, burgonyával és galuskával

Szulló Szabina receptje

2019. február 25.

PÖRKÖLT
Hozzávalók:

  • 1 db háztáji csirke, pörkölthöz szétbontva
  • 10 dkg csirkemáj
  • 5 dkg csirkeszív
  • 10 dkg csirkezúza
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 ek kacsazsír
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 1 kk fűszerpaprika, erős
  • 10 dkg apró szemű burgonya késsel megfaragva

GALUSKA
Hozzávalók:

  • 16 dkg liszt
  • 4 dkg búzadara
  • 4 db tojásfehérje
  • 2-3 ek tejföl

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Nagyméretű öntöttvas edénybe tesszük a kacsazsírt, beletesszük a finomra vágott hagymát, egy paradicsomot héj nélkül, egy hegyes erős paprikát és egy kevés fokhagymát – mindent igen apróra vágva. Szép lassan összefonnyasztjuk a pörköltalapot: szánjunk rá legalább 1,5-2 órát! Közben egyszer-kétszer vizet is adjunk hozzá, várjuk meg, míg elfő, majd pótoljuk.

Amíg az alapot pirítjuk-pároljuk, a csirkedarabokat alaposan besózzuk és hagyjuk pihenni. Ha szépen megkonfitálódott az alapunk, kevés vizet öntünk bele, az alap tetején a zsírt meghintjük fűszerpaprikával. Ha felforrt a paprikás alapunk, beletesszük a csirkerészeket, a szívet és zúzát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Felforraljuk és innentől kezdve intenzíven zubogtatjuk – tartsuk a szaft szintjén állandóan, kissé levesesebben, mint a megszokott csirkepörköltnél. Pároljuk a csirkét vajpuhára, majd az utolsó fél órában adjuk hozzá a csirkemájat, a burgonyát és kezdjük el a szaftba szaggatni kézzel az időközben bekevert galuskatésztát is. Savanyúsággal vagy kapros-tejfölös uborkasalátával tálaljuk.


vöröshagyma , kapor , uborka , tejföl , búzadara , tojás , liszt , fűszerpaprika , csirkemáj , csirke , csirkeszív , csirkezúza , burgonya , paradicsom , paprika