A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Csokoládés savarin

Auguszt Olga receptje

2020. szeptember 24.

CSOKOLÁDÉSAVARIN
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg friss vaj
  • 50 dkg 64%os couverture csokoládé
  • 45 dkg tojásfehérje (kb. 1314 db tojás)
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg tojássárgája (kb. 10 db tojás)

CSOKOLÁDÉKRÉM MENTÁVAL
HOZZÁVALÓK:

  • 17 dkg tejszín
  • 17 dkg tej
  • 25 dkg 64%os csokoládé
  • 2 dkg mentalevél
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
„Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem”. Karinthy óta köztudott, hogy Babits még születése előtt rávette édesanyját, utazzon Szekszárdra, csak hogy versének első sorában kijöjjön az alliteráció. A rossz nyelvek szerint Jean Anthelme Brillat francia gasztrofilozófus is csak azért vette fel nagynénje nevét (Savarin), hogy róla nevezhessék el azt a bizonyos koszorúformában sült, alkoholos cukorsziruppal átitatott süteményt, amit a franciák részeges kalácsnak hívnak. Két hónappal halála előtt, 1825 decemberében jelent meg Brillat-Savarin fő műve, az asztali örömöket szellemes és fordulatos stílusban bemutató Az ízlés fiziológiája című könyv, ami a mai napig az egyik legfontosabb és leggyakrabban elemzett gasztronómiai mű. A mai olvasó számára a gasztrofilozófus aforizmái nyújtják a legnagyobb élvezetet: „A tea tökéletesen helyettesítheti a bort – a reggelinél. A majonézzel mindent lehet csinálni, kivéve: ráülni. A nemzetek sorsa attól függ, hogyan étkeznek. Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy. Egy új étel létrehozása nagyobb hasznot hajt az emberiségnek, mint egy csillag felfedezése. Az állat táplálkozik, az átlagember eszik, az ínyenc étkezik. Nemzetek sorsa függ attól, hogyan étkeznek. Aki a mainzi sonkához más bort iszik, mint rajnait, bármilyen gazemberségre képes.” A legenda szerint közvetlenül a halála előtt felkönyökölt az ágyban és ráparancsolt a cselédekre: „Gyorsan a desszertet! Azt hiszem, haldoklom.”Amíg nem kereszteltek el rólad ételt, addig nem vagy halhatatlan – tartja a fáma. Brillat-Savarinről nemcsak süteményt, sütőformát, különféle fogásokat neveztek el, hanem egy normandiai tehénsajtot is, ami szerzőnk számára létkérdés, hiszen „a vacsora sajt nélkül olyan, mint egy félszemű szépasszony”. Az ő nevét viseli a gâteau savarin nevű sütemény: ennek egy csokoládés változatát mutatjuk be.


CSOKOLÁDÉSAVARIN ELKÉSZÍTÉSE:
Olvasszuk fel a csokit 40-45 ºC-on. Adjuk hozzá a sárgáját, utána a cukorral felvert fehérjét. Keverjük spatulával, és utána verjük habverővel egy kicsit, hogy fényes és folyékony legyen. Öntsük savarin-formákba. Miután kihűlt, tegyük sütőbe 200-210 ºC-on 8-10 percre. Akkor van kész, amikor emelkedni kezd. Gyorsan vegyük ki a sütőből, és hűtsük le.

(A couverture szó azt jelenti franciául, hogy lefedettség. A cukrászatban használják a jó minőségű csokoládéra. Remekül lehet vele tortát beborítani, islert áthúzni, pralinét készíteni belőle.)


CSOKOLÁDÉKRÉM MENTÁVAL ELKÉSZÍTÉSE:
Forraljuk a tejszínt a tejjel és a mentalevéllel, és lassan öntsük rá az apróra vágott csokira. Keverjük, amíg sima és fényes lesz. Amikor kész van, töltsük bele a hideg savarinek közepébe. Friss epret, tejszínhabot adjunk mellé.


Sokak szerint Brillat-Savarin a sznobok fejedelme. Se szakács nem volt, se tudós, legfeljebb botcsinálta fiziológus. De még az se, hiszen vegyészeti és orvosi tanulmányok után inkább ügyvéd lett, majd bíró, aki 1789-ben a halálbüntetés mellett kardoskodott. A sors fintora, hogy később az ő fejére is vérdíjat tűztek ki, ezért előbb Svájcba, majd az Egyesült Államokba menekült, ahol hegedűsként kereste kenyerét.


vaj , tojás , porcukor , tej , tejszín , mentalevél , csokoládé