Receptek

Töltött bárányborda tökmagolajos krumplisalátával

Gyepes Gabojsza receptje

2020. július 24.

A KRUMPLISALÁTA
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg somogyi kiflikrumpli
  • 2 csipet köménymag
  • 1-2 db főtt tojás (legjobb az, amit a húsvéti sonkával együtt főzünk)
  • 4-6 fej salotta vagy 1 csokor újhagyma
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 2 ek tökmagolaj
  • 1-2 ek tokaji borecet
  • 15 dkg fekete olajbogyó
  • só, frissen őrölt bors

A TÖLTÖTT BÁRÁNYBORDA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db bárányborda (lapocka nélkül)
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 db szikkadt zsemle (vagy ennek megfelelő mennyiségű fehér kenyér)
  • 2 dl tej
  • 30 dkg báránymáj
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • 2 szál újhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1/2 kg gomba (pl. barna csiperke)
  • 20 dkg húsos szalonna, vékonyra szeletelve
  • 2 dl száraz fehérbor
  • só, frissen őrölt bors
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A KRUMPLISALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A krumplisalátával kezdjük: keményre főzzük a tojásokat és enyhén sós, köménymagos vízben nem túl puhára a héjas somogyi kiflikrumplit.

Még forrón meghámozzuk, kicsit hagyjuk hűlni, majd felszeleteljük, és egy tálba tesszük a szeletelt salottával (vagy újhagymával) meg az olajbogyóval.

Öntetet készítünk az olajokból az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk vele a salátát. Lazán (hogy ne törjük össze a krumplit és a tojást) átkeverjük, és hűvös helyen hagyjuk pár órát, hogy összeérjenek az ízek.

A TÖLTÖTT BÁRÁNYBORDA ELKÉSZÍTÉSE:
Ha hentesnél szerezzük be a bordát, kérjük meg a hentest, hogy szúrja fel nekünk.

Ha magunknak kell előkészíteni, a bordák végénél éles késsel egy vágást ejtünk, kézzel finoman lefejtjük a vékony, laza kötőszövetet a bordákról, ilyen módon elég jelentős üreget lehet kialakítani, melyet megtölthetünk.

A szikkadt zsemlét vagy a héjától megfosztott fehér kenyeret felkockázzuk, és tapadásmentes serpenyőben (vagy forró sütőben) pár perc alatt arany barnára pirítunk. Ráöntjük a meleg tejet, pár percig hagyjuk ázni, majd alaposan kinyomkodjuk.

Egy fej apróra vágott hagymát kevés olívaolajon megdinsztelünk. Hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és kevergetve megpároljuk.

Zsírjára pirítjuk és hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük az alaposan kinyomkodott zsemlét (vagy ennek megfelelő mennyiségű fehér kenyeret), a báránymájat apró kockákra vágva, egy szelet szalonnát nagyon apró kockákra vágva, 2 szál aprított újhagymát (zöldjével együtt), a fokhagymát, két egész nyers tojást, sót, borsot, egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet és egy ág friss rozmaringról lefejtett levélkéket, szintén aprítva.

Egy kanál segítségével az üregbe töltjük a tölteléket, majd hústűvel lezárjuk, vagy egyszerűen tűvel-cérnával bevarrjuk a nyílást.

A megtöltött bordát sózzuk, borsozzuk, bekenjük olívaolajjal, tepsibe helyezzük, betakarjuk szalonnaszeletekkel, majd kevés vizet és száraz fehérbort öntünk alá, és fóliával lefedve 160 °Cos sütőben 70-80 percig sütjük.

Ha már puha a hús, hagyjuk kihűlni, mert melegen nem lehet szépen szeletelni.

Ha kihűlt, adagonként felszeleteljük, és immár fólia nélkül, nagy lángon, a levével gyakran locsolgatva addig sütjük, míg szépen megpirul. A krumplisalátával tálaljuk.


kiflikrumpli , köménymag , tojás , salotta , tökmagolaj , olívaolaj , tokaji borecet , fekete olajbogyó , bárányborda , hagyma , zsemle , tej , báránymáj , füstölt szalonna , újhagyma , fokhagyma , petrezselyem , gomba , szalonna , rozmaring , száraz fehérbor