Gyepes Gabojsza receptje
2020. július 24.A KRUMPLISALÁTA
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg somogyi kiflikrumpli
- 2 csipet köménymag
- 1-2 db főtt tojás (legjobb az, amit a húsvéti sonkával együtt főzünk)
- 4-6 fej salotta vagy 1 csokor újhagyma
- 3 ek extra szűz olívaolaj
- 2 ek tökmagolaj
- 1-2 ek tokaji borecet
- 15 dkg fekete olajbogyó
- só, frissen őrölt bors
A TÖLTÖTT BÁRÁNYBORDA
HOZZÁVALÓK:
- 1 db bárányborda (lapocka nélkül)
- 1 fej hagyma
- 2 ek olívaolaj
- 2 db szikkadt zsemle (vagy ennek megfelelő mennyiségű fehér kenyér)
- 2 dl tej
- 30 dkg báránymáj
- 1 szelet füstölt szalonna
- 2 szál újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ág friss rozmaring
- 1/2 kg gomba (pl. barna csiperke)
- 20 dkg húsos szalonna, vékonyra szeletelve
- 2 dl száraz fehérbor
- só, frissen őrölt bors
A krumplisalátával kezdjük: keményre főzzük a tojásokat és enyhén sós, köménymagos vízben nem túl puhára a héjas somogyi kiflikrumplit.
Ha hentesnél szerezzük be a bordát, kérjük meg a hentest, hogy szúrja fel nekünk.
kiflikrumpli , köménymag , tojás , salotta , tökmagolaj , olívaolaj , tokaji borecet , fekete olajbogyó , bárányborda , hagyma , zsemle , tej , báránymáj , füstölt szalonna , újhagyma , fokhagyma , petrezselyem , gomba , szalonna , rozmaring , száraz fehérbor