Receptek

Muffuletta, a szendvicstorta

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. augusztus 6.
  • mortadella
  • szicíliai szalámi (soppressata)
  • szardella
  • salátalevél
  • provolone sajt
  • petrezselyem vagy oregánó
  • zöld olajbogyó
  • sült paprika
  • kapribogyó
  • marinált zellerszár
  • fokhagyma
  • karfiol
  • répa
  • peperoni
  • olívaolaj
  • vörösborecet

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Az 1900-as évek elejétől itáliai bevándorlók terjesztették el New Orleansban. Beceneve „muff” (ejtsd: maf), és kevés dúsabb szendvics akad nála a földön (eredeti méretében két-három embernek is laktató adag). Mivel többféle felvágottal, sajttal és zöldségfélével van rogyásig rakva, sorolhatjuk akár a szendvicsek tobzódó fajtájába is. Kicsit úgy fest, mintha a telepesek minden létező portékájukat bele akarták volna tenni egyetlen szendvicsbe.

Először tömör állagú szicíliai focacciából (kemencében sült lepénykenyérből) készült, de ezt később egy vastagabb, lazább változat váltotta fel. Az alapverzióba kerül mortadella, szicíliai szalámi (soppressata), szardella, salátalevél és provolone sajt, petrezselyem vagy oregánó.

Fontos hozzávaló az „olajbogyó-saláta”. Ez durvára vágott zöld olajbogyókból készül (többféléből), gyakran egyéb zöldségekkel keverve – elsősorban sült paprikával, kapribogyóval. Társulhat még marinált zellerszár, fokhagyma, karfiol, répa, peperoni. Mindig kerül bele olívaolaj és vörösborecet.

ELKÉSZÍTÉSE:
A kettévágott kenyérből kikanalazzuk a belét, s mindkét felet kibéleljük salátalevéllel. Az egyik kenyérre egy réteg olajbogyós salátát teszünk, erre sajtot, erre több réteg mortadellát, majd megint sajtot, végül szalámit. Ráborítjuk a kenyér másik felét, és hat tortacikkre vágva tálaljuk.


TIPP!
A sajt eredetileg provolone, ami Magyarországon is több helyen kapható Tehetünk bele azonban mozzarellát is A felvágottak pedig kiegészülhetnek füstölt vagy levegőn szárított tarjával Habár az ortodoxok szentségtörésnek tartják, tálalás előtt egyesek mégis grill alá teszik, hogy a sajt kissé megolvadjon Az olajbogyósaláta hozzávalóinak egy részéből készíthetünk turmixban krémet is, így két állagban kerül a szendvicsbe

mortadella , szicíliai szalámi , szardella , salátalevél , provolone sajt , petrezselyem , paprika , zöld olajbogyó , kapribogyó , zellerszár , fokhagyma , karfiol , sárgarépa , olívaolaj , peperoni , vörösborecet

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra