Receptek

Finomfőzelék stefánia golyókkal

Finomfőzelék stefánia golyókkal

Réti Sebestyén receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg hagyma
  • 0,1 dl száraz fehérbor
  • 15 dkg zeller
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg citromrépa
  • 20 dkg színes bébirépa
  • 1 db fekete répa
  • 8 dkg cukorborsó
  • 8 dkg zöldbab
  • 20 dkg burgonya
  • 1dl tejszín
  • só, bors
  • 4 db tojás
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg pirospaprika
  • 10 dkg kenyér
  • 1 dl tej

ELKÉSZÍTÉSE:
Főzelékalap: a vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Közben apránként hozzáadjuk a fehérbort. Mikor megpuhult, ráhelyezzük a feldarabolt zellert, sárgarépát, burgonyát, sózzuk és borsozzuk, majd felöntjük annyi húslevesalaplével, hogy éppen csak ellepje, végül puhára főzzük. Miután megpuhultak a zöldségek, levesszük a tűzről és selymes állagúra turmixoljuk.  Turmixolás után hozzáadjuk a tejszínt, visszatesszük a tűzhelyre és 1-2 percig főzzük.

Főzelékalap betétje/díszítés: a megtisztított, karikára vágott citromrépát egy lábosba helyezzük, felöntjük 0,5 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, hozzáadunk egy fél teáskanál szódabikarbónát, és pár perc alatt megpároljuk. A cukorborsóval, zöldbabbal és a bébirépákkal külön-külön ugyanígy járunk el. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak. A fekete répát megmossuk, majd 1 mm vastagságúra szeleteljük. Egy nagyobb falú serpenyőbe bőségesen olajat öntünk, és 150 °C-on lassan ropogósra sütjük.

Stefánia vagdalt: a darált sertéshúst összekeverjük az olajon lepirított hagymával és fokhagymával. Hozzáadjuk a tejben áztatott kenyeret, sózzuk, borsozzuk, a főtt, megtisztított kemény tojás köré formázzuk, majd bő olajban pirosra sütjük.

TÁLALÁS:
Egy magasabb falú tálba merjük a főzelékalapot, tetejére elhelyezzük a sült fekete répát, a párolt citromrépát, cukorborsót és a bébirépákat, majd a kettévágott stefánia vagdaltunkat vagy ráhelyezzük, vagy külön kis tányéron szervírozzuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább