Receptek

Zöldborsófőzelék sertésszűzzel

Zöldborsófőzelék sertésszűzzel

Réti Sebestyén receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg zöldborsó
  • 1 dl tejszín
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg
  • 6 dkg cukor
  • 8 dkg édes hagyma
  • 5 dkg cukorborsó
  • 5 dkg sárga cukkini
  • 40 dkg sertésszűz
  • 5 dkg fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 dkg céklalevél
  • 4 db tojás
  • csipet szódabikarbóna
  • 2 dkg zöldborsócsíra
ELKÉSZÍTÉSE:

Zöldborsófőzelék: az édes hagymát apró kockára vágjuk, majd olívaolajon üvegesre pároljuk. A zöldborsót a megpirított édes hagymával, sóval, cukorral és a szódabikarbónával lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje, majd közepes lángon feltesszük főni. 10-12 percig főzzük, majd botmixerrel pépesítjük. Miután elég homogén állagú lett, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, egy pár másodpercig még turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre és 2 perc alatt sűrűre főzzük.

Sertésszűz: a a hártyáktól éles késsel óvatosan megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd forró olívaolajon minden oldalát pár perc alatt nagy lángon megpirítjuk, kérgesítjük. A szűzpecsenyéket 3 gerezd késsel megroppantott fokhagymával tepsibe helyezzük, és 200 °C-os sütőben 8 perc alatt rózsaszínre sütjük.

Buggyantott tojás: lábosban felteszünk főni 2 dl vizet 0,5 dl 10 százalékos ecettel, 8 szem borssal és 2 darab babérlevéllel. A gyöngyöző vízbe belehelyezünk egy kisméretű merőkanalat, majd óvatosan beleütjük a tojásokat – egyszerre csak egyet. Miután beleütöttük a tojást, óvatos, körkörös mozdulatokkal 2 perc alatt készre főzzük. Fontos odafigyelni az időre, mert ha ezt túllépjük, nem lesz lágy a belseje! A két perc letelte után pár percre sós, langyos vízbe tesszük, lecsöpögtetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a főzelékre.

Feltétek/díszítések: a cukorborsót, a kockára vágott cukkinit, a maradék zöldborsót kis lábosba tesszük, 3 dl vízzel felöntjük, egy kávéskanál sóval és egy teáskanál cukorral pár perc alatt puhára pároljuk.

Tejhab: bár a legtöbb háztartásban van olyan kávéfőző, amelyen tejhabosító is található, amennyiben ezzel nem rendelkezünk, egy lábasba felteszünk főni 2 dl tejet, és habverővel folyamatosan verjük, amíg kemény tejhab nem keletkezik.

TÁLALÁS:

A krémes főzelékalapunkat mélytányérba merjük, majd egy kanál kemény tejhabot halmozunk a tetejére. Ebbe helyezzük bele a ressre párolt zöldségeket, a tányér közepére helyezzük a buggyantott tojást, és céklalevéllel, borsócsírával díszítjük.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.