A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kovászos uborka

Zirig Árpád receptje

2019. október 27.

2 liter vízre:

  • 80 g só
  • 2 gerezd fokhagyma, héjastul megzúzva
  • 5-6 szem bors
  • 20 dkg fehér kenyér
  • 3-4 szál felmagzott szárított kapor
  • 1/2 ek cukor, esetleg
  • uborka (8-9 cm)


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Közismert és egyszerűnek tűnő recept, mégis gyakran találkozni gyenge "mutációkkal". Sok helyen adnak hozzá ecetet és más adalékokat, ami fölösleges, vagy épp öregebb és nagyobb uborkát kovászolnak, ami hamar túlpuhul. Szinte már sehol nem tálalják jégen, ahogy régen szokás volt. A műfaj az éttermekben és a kereskedelemben "ellomposodott".
 
KOVÁSZOLÁS
HOZZÁVALÓK:

2 liter vízre: 80 g só, 2 gerezd fokhagyma, héjastul megzúzva, 5-6 szem bors, 20 dkg fehér kenyér, 3-4 szál felmagzott szárított kapor, 1/2 ek cukor (esetleg)Az uborka legyen minél frissebb. Ideális mérete: 8-9 cm, nem baj, ha a vége kissé sárgás. 15 percre hideg vízbe tesszük, majd folyó víz alatt alaposan lekeféljük. Villával megszurkáljuk (vagy hosszában "felslicceljük" két irányból, de úgy, hogy a végét ne vágjuk át, vagyis az uborka egyben maradjon).ELKÉSZÍTÉSE:
A befőttesüveget forró vízzel alaposan kimossuk, 90 °C-os sütőbe tesszük száradni. A száraz üvegbe ritka szövésű ruhába vagy tüllzacskóba csomagolt kenyeret helyezünk az uborka alá és a tetejére is.

A vizet a sóval, borssal, fokhagymával felforraljuk, hagyjuk testmelegre hűlni, így öntjük rá az uborkára. Lefedjük, de úgy, hogy levegőzhessen. Húzhatunk rá például nejlonharisnyát.3-4 napig meleg helyen érleljük, mikor megért, leszűrjük, hűtőszekrénybe tesszük.TIPP! Levét fröccsnek isszuk, de kiváló bizonyos zöldséglevesek vagy más savanykás ételek (pl. szalontüdő) savanyítására is. Igen jó a kétnapos változat, melyhez kisebb uborkákat használunk. Ilyenkor lágyabb lesz a savassága. Van, aki literenként kávéskanálnyi cukrot is ad a vízbe, és a fehér kenyeret megpirítja. Mások kenyér helyett szeletelt nyers burgonyát használnak.

uborka , kapor , kenyér , cukor , , fokhagyma