Receptek

Meggydzsem és -szörp

Saly Noémi receptje

2020. július 15.
  • 5 kg meggy
  • 2,5 kg Koronás cukor
  • 20 dkg pektines befőzőcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Amíg tehetem, nyersen, frissen, kilószám eszem a nyár egyik legfinomabb gyümölcsét, de akkor vagyok nyugodt, ha a spájzomban is sorakozik belőle pár ilyen-olyan üveg. A magozás babrás, arra viszont be lehet fogni segítségül a családtagjainkat. Ezt leszámítva könnyű bánni vele. Kötényt elő, és egy fél citromot is, mert a foltok azzal jönnek le és ki a leggyorsabban.


ESZKÖZÖK:
Meggymagozó, vájdling, nagyfazék, kis merőkanál, szörpösüvegek, befőttesüvegek, celofán.


ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott, lecsöpögtetett meggyet megtisztítom, kimagvalom és a cukorral átkeverve pihentetem egy éjszakát. Másnap tűzre teszem, a forrástól számítva kb. 20-30 perc elég neki. A habját leszedem, a lé egy részét azonnal üvegekbe töltöm szörpnek, a többihez meg hozzákeverem a befőzőcukrot. Még 2-3 perc és kész, lehet beüvegezni, mars a dunsztba.

CIFRÁZZAM?
Szaporíthatjuk cseresznyével, ebben az esetben 5 kg gyümölcshöz 2 kg cukor is elég.

Társíthatjuk málnával: mennyei.

Egy részét lehet fűszerezni fahéjjal, szegfűszeggel, sőt a férfi nép kedvéért rummal vagy konyakkal (külön címkézni, a legfölső polcra menekíteni!). Belefőzhetünk egy-két citromot (fehér bundájától megtisztítva, a héját többször cserélt meleg vízben egy-két napig áztatva, ahogy a citrom- és narancsdzsemnél). A konyhát hazavágja, de nagyon finom lesz, ha a meggy felét ledaráljuk vagy botmixerrel szétaprítjuk, úgy tesszük bele az egész szemeket.

FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, sütibe, palacsintába…


meggy , pektines befőzőcukor , cukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra