Receptek

Előkészített halászlé jószakács módra

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. augusztus 7.
  • 1 kg halaprólék
  •  halbelsőség
  • 1 fej hagyma
  • 1 liter víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, fűszerpaprika
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Ha nem frissen főzzük, akkor is lehet jó „éttermi” halászlevet készíteni, előkészített módon. Alapfeltétel a kifogástalan minőségű, friss hal és a gondosság.

AZ ALAPLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
Tiszta alaplevet készítünk elő pontyfejből, gerincből és farokból, törpeharcsából, keszegből, kis harcsagerincből, kevés karikára vágott hagymával, fokhagymával.

Arányok: 1 kg halaprólékhoz 1 fej hagyma, 1 liter víz, 1 gerezd fokhagyma.

Hidegen tesszük fel.

Felforraljuk, lehabozzuk, 30 percig kis lángon gyöngyözve készítjük, lehúzzuk a tűzről. Tíz percig ülepítjük, majd merőkanállal, óvatosan a szűrőbe öntve leszűrjük. Lezárt edényben hűtőszekrénybe tesszük, még aznap felhasználjuk, mert gyorsan veszíti a frissességét.

TIPP!
Passzírozhatjuk is a halhúst, de nagyon fontos, hogy utána sűrű szűrőn vagy még inkább ruhával (pelenkával, 3 réteg gézzel vagy etaminnal) bélelt szűrőn szűrjük le. Ami ezen fennmarad, azt már nem préseljük. Ha túl soká főzzük a levet, vagy túl erősen kinyomjuk a húst, vagy nem szűrjük le gondosan, akkor kesernyés, állott, fémes ízt kap a lé, ahogyan az sok étteremben tapasztalható.

A BETÉT ELKÉSZÍTÉSE:
A pontyfiléket irdaljuk, ezúttal húsos oldalról a bőr felé. A halat sózzuk, hűtőszekrénybe tesszük, 15 percig állni hagyjuk. Az ikrát és a tejet előkészítjük.

A HALÁSZLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
1,2 liter alaplére (kb. 3-4 nagy adag)

1 fej hagymát finomra vágunk, kevés sóval meghintjük, hidegen alaplével felöntjük, felforraljuk.
Hozzáadunk 10 dekányi halbelsőséget (ezen nem az ikra és a tej értendő, hanem a máj és egyebek, ami kapható minden élő hallal kapcsolatot tartó kereskedőnél).

Amikor felforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és lobogva forraljuk 10 percig. Ez nagyon fontos: így keletkezik a friss léhez hasonló emulzió.

Levesszük a tűzről, még egyszer leszűrjük (ez selymesít!), majd hozzáadjuk a halbetétet, a tejet-ikrát, és 10 percig csendes tűzön hagyjuk.
Korhely módra
Üdítő változat a savanykás korhelyhalászlé. Itt a lébe kevés ecet, citromlé, friss gyömbér kerül, tálaláskor adjuk hozzá a tejfölt. Adhatunk rá kevés kaprigyümölcsöt, frissen vágott zöldpaprikát, piros csilit, lila hagymát, kiegészíthetjük régi módszer szerint kis darab pirított kenyérrel.

ponty , keszeg , harcsa , vöröhagyma , fokhagyma , fűszerpaprika

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra