A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Csülökpörkölt dödöllével

Fatér Balázs István receptje

2019. február 13.
  • 1,2 kg csontozott csülök (ízlés szerint bőrrel vagy bőr nélkül)
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 levél medvehagyma
  • 15 dkg sertészsír
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • fűszerpaprika, borsikafű, medvehagymás só, fűszersó (ízlés szerint)

DÖDÖLLE
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg sütni való burgonya
  • 15-20 dkg liszt (BL55)
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 5-10 dkg sertészsír
  • medvehagymás só, borsikafű (ízlés szerint)

SZÓSZ
HOZZÁVALÓK:

  • 2,5 dl tejföl
  • 1-1,5 ek tökmagolaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A kockára vágott csülköt beszórjuk a fűszersóval, összekeverjük és félretesszük. Felaprítjuk a hagymát és olvasztott sertészsíron üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a csülköt, és gyakori keverés mellett fedő alatt lepirítjuk. Amint elegendő levet engedett, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, zöldpaprikát, fokhagymát, medvehagymát, és megsózzuk medvehagymás sóval. Ha megpuhult, hozzáadjuk a borsikafüvet, és főzzük még 10 percig.

Dödölle elkészítése:
A meghámozott és felkockázott burgonyát puhára főzzük sós vízben és leszűrjük. Krumplinyomóval szétnyomjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a medvehagymás sót és a borsikafüvet, majd egyenletesre keverjük. Amint elértük a kívánt állagot, a zsíron megpirított hagymára evőkanállal szellősen rászaggatjuk a dödöllét, hogy könnyebb legyen megfordítani. Ezt követően egy tepsiben aranybarnára is piríthatjuk.

Szósz elkészítése:
A tejfölben elkeverjük a tökmagolajat.


tejföl , tökmagolaj , burgonya , liszt , vöröshagyma , sertészsír , borsikafű , fűszerpaprika , paradicsom , paprika , csontozott csülök , fokhagyma , medvehagyma