Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. július 26.- 50 dkg cukkini, kockára vágva
- 2–4 gerezd fokhagyma (hámozva)
- 1 ág kakukkfű
- víz vagy leves
- 2 ek olívaolaj
- bazsalikomlevél
- só, bors
A cukkiniból (az avokádóhoz és a padlizsánhoz hasonlóan) kiváló krém készíthető. Ebből is számos változat létezik.
A fokhagymát hideg vízben tesszük fel. Felforraljuk, a vizet elöntjük. Ezt még kétszer megismételjük tejjel. Ettől a fokhagymának lágy, diós lesz az íze.
Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Rövid idő elteltével hozzáadjuk a cukkinikockákat, és két kanál vizet töltünk alá.
TÁLALÁS:
Adhatunk hozzá olajbogyót, sült paprikát, sült, füstölt vagy marinált halat, kaviárt. Igen jó kísérőként grillezett húshoz, zöldséghez.
A krémet használhatjuk tölteléknek is, például sült paprikába. Vagy külön elkészített, kivájt cukkinibe (aminek a magházát eltávolítottuk). Kísérletezhetünk már fűszernövényekkel is.
cukkini , fokhagyma , kakukkfű , bazsalikomlevél , olívaolaj