Receptek

Dobronyi véres-májas hurka

Varju Viktor receptje

2021. október 25.
  • 1 db sertéstüdő
  • 1 db sertésmáj
  • 2 kg kukoricadara
  • 40 dkg fintor, avagy lézsina
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 liter vér
  • só, őrölt bors, pirospaprika, kapormag
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A megtisztított tüdőt, májat megfőzzük, leszűrjük, majd megdaráljuk.

Levében a kukoricadarát is puhára pároljuk, közben többször megkeverjük.

A fintort (bélzsír, ami kívülről veszi körül a sertés vastagbeleit) külön megfőzzük, és ezt is megdaráljuk.

A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, és a zsíron aranysárgára pirítjuk.

A megfőtt darát, a pirított hagymát, a belsőséget és a kissé megalvadt vért alaposan összekeverjük.

Megsózzuk, megborsozzuk, őrölt kapormaggal megszórjuk, pirospaprikával színezzük és a jól kimosott bélbe töltjük, majd a belsőségek abálólevében kifőzzük.


sertéstüdő , sertésmáj , kukoricadara , fintor , vöröshagyma , sertésvér , kapormag , pirospaprika