MACESZGOMBÓC
HOZZÁVALÓK:
- 200 g pászka
- 6 db tojás
- 120 g vaj
- 50 g vaj a pirításhoz
- 80 g cukor
- 30 g gyömbér
- 15 g mentalevél
- só
ELKÉSZÍTÉSE:
A pászkát összetörjük, majd a felolvasztott vajjal, tojással, cukorral és a vágott mentával összegyúrjuk Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük pihenni A kész masszából egyforma gombócokat készítünk, és a gyömbéres sós vízben kifőzzük Forrástól számítva kb öt perc után levesszük a tűzhelyről, és 20 percig hagyjuk pihenni a főzőlében A gombócokat forró vajban enyhén megpirítjuk.
ÉDES MORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 100 g pankómorzsa
- 50 g vaj
- 50 g nádcukor
ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat habzásig melegítjük, majd belerakjuk a nádcukrot, a morzsát, és aranybarnára pirítjuk A kifőtt és megpirított gombócokat még melegen ebbe a morzsába hempergetjük.
KÁVÉKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 100 g tejszín
- 2 adag presszókávé (Casino mocca)
- 60 g nádcukor
- 1 db vaníliarúd
ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt félig felverjük A kávéban elkeverjük a cukrot, és belerakjuk a kikapart vaníliarudat, megvárjuk, míg kihűl A hideg kávét óvatosan elkeverjük a félig felvert tejszínnel.
ROPOGÓS
HOZZÁVALÓK:
- 125 g kristálycukor
- 55 g liszt
- 65 g balzsamecet
ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat egy keverőtálban összekeverjük, majd kenőkés segítségével kikenjük egy szilikonlapra A kikent krémet 165 °C-os előmelegített sütőben 5-6 percig sütjük Ha kihűlt, kis egyenlőtlen darabokra törjük
ALMAREDUKCIÓ
ELKÉSZÍTÉSE:
Jó minőségű almaecetet a felére redukálunk, és az elkészült szirupot felhasználjuk a tálalásnál.
PÁCOLT ALMA
HOZZÁVALÓK:
- 1 db zöld alma
- 1 db citrom
- 2 db csillagánizs
- 50 g cukor
ELKÉSZÍTÉSE:
A citrom levét a cukorral és a csillagánizzsal felforraljuk, az egyenletesen kiszúrt almadarabokat a kihűlt lében levákuumozzuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk érlelődni.
TÁLALÁS
A kész összetevőket ízlésesen tálaljuk a bébibazsalikom-levelekkel.