Receptek

Feszty-bifsztek

Készítette: Merczi Gábor, Gundel Károly receptje

2020. július 24.
  • 4 szelet bélszín
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg mangalicaszalonna
  • olaj
  • só, bors, fűszerpaprika


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Feszty Árpád (a Feszty-körkép híres alkotója) Gundel János törzsvendége volt az István Főherczeg szállodában. Gundel Károly nyilván az ő tiszteletére kreálta a fogást.

ELKÉSZÍTÉSE:
Érett bélszínből legalább 220 grammos szeleteket vágunk, de nem ütögetjük meg húsverővel,

3-4 nappal előbb kevés mustárral megkenjük, olajba mártjuk, meghintjük törött borssal, és egymásra helyezve a hűtőbe tesszük.

Sütés előtt a húsok mindkét oldalát fűszerpaprikával elkevert sóval hintjük meg, majd 4-4 helyen párhuzamosan, de rézsútosan (vagyis nem függőlegesen) kb. a feléig bevágjuk, és minden nyílásba 1-1 szelet füstölt szalonnát és 1-1 vöröshagyma-szeletet teszünk.

A hagymát ne vágjuk fel keresztbe, mert a szeletek széthullanának, hanem fejtsünk le róla leveleket, és azokat használjuk fel. Ezután vékony kötőzsinórral a bifsztekeket átkötjük, hogy ne csússzanak ki a szalonna- és hagymaszeletek.

Zsírral kenegetve roston sütjük meg, de csak angolosra,

különben a kilógó hagymarészek nagyon megégnének. Közben 6 kerek zsemleszeletet sütünk meg zsírban, a húsokat ezekre helyezve tálaljuk.

Bármilyen körítés illik hozzá, melyet a bifsztekekhez szokás adni (pl.: bő zsírban sült burgonya, burgonyapüré, angolos főzelékek, párizsi körítés).


bélszín , mangalicaszalonna , vöröshagyma , fűszerpaprika , olaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra