Receptek

Fogascsíkok bortésztában sütve, paradicsommártással

Kalla Kálmán receptje

2020. szeptember 18.
  • 400 g fogasfilé, 30 mm széles csíkokba vágva
  • 3 ek grízes liszt
  • 3 db tojás
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 cl olívaolaj

  • 3 ek sima liszt
  • bő olaj a sütéshez
  • 400 g főtt vajas burgonya

MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 l paradicsomlé (házi befőzés)
  • 1/3 csésze olaj
  • 3 ek liszt
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 szál bazsalikom
  • 1 kis fej hagyma kettévágva
  • só, cukor ízlés szerintasdasd
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A mártáshoz az olajon felforrósítjuk a lisztet, majd felöntjük a paradicsomlével. Elkeverjük, felforraljuk, beletesszük az ízesítőket, és gyenge tűzön főzzük 15 percig. Átszűrjük és melegen tartjuk.

A fogascsíkokat sózzuk és grízes lisztbe forgatjuk. A tojássárgájákat elkeverjük borral, olajjal, sóval és a liszttel. A fehérjéket habbá verjük, és a sárga részhez keverjük.

Serpenyőben felforrósítunk egy ujjnyi olajat, a grízes lisztes fogasokat belemártjuk a bortésztába, és megsütjük, majd konyhapapírra szedjük.

Vajas burgonyával  és a paradicsommártással tálaljuk.


fogasfilé , grízes liszt , tojás , száraz fehérbor , olívaolaj , búzaliszt , olaj , burgonya , paradicsomlé , zellerlevél , bazsalikom , hagyma