Nábelek Zsófia receptje
2019. április 18.- 250 g tej
- 350 g liszt
- 12 g élesztő
- 3 ek cukor
- 1 db tojás
- 1 kk só
- 30 g olvasztott vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral. A lisztet, a sót, a cukrot, a vajat és a maradék tejet összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet.
A tésztát teljesen simára dagasztjuk, amíg leválik az edény faláról. Lisztes tálban letakarva 1 órát kelesztjük.
A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, kétcentis rudakat sodrunk belőle. A négy rudat az egyik végüknél összecsípjük, majd fonni kezdjük bal oldalról: az egyik rudat bújtatjuk jobbra lent, fent, majd újra lent. Mikor a végére értünk, újra megfogjuk a bal szélső rudat, és így haladunk végig, amíg a tészta tart.
A kalácsot egy felvert tojással lekenjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
