Receptek

Tökéletes brownie, nem csak Valentin-napra

Tökéletes brownie, nem csak Valentin-napra

Kívül szilárd, belül krémesen csokoládés, forrón tálalva a közepe úgy folyik, mint egy csokiláva. A tökéletes brownie-hoz nem kell sok alapanyag, de azok legyenek jó minőségűek, így fél óra alatt kész a biztos siker. Nábelek Zsófia receptje.

Valentin-napkor sem kell beleőrülni a szívecske-cunamiba és a rózsaszín kiegészítők sem kötelezőek, ha meg akarunk lepni valakit, vagy csak törődni akarunk egy kicsit a másikkal. Ha követik a receptet,

ez a brownie tulajdonképpen elronthatatlan, viszont a pontosságot és a megfelelő alapanyagokat nem lehet megspórolni.

Cserébe viszont harminc perc alatt a tökéletes csokoládés édességet kapjuk, amit még variálni is lehet számtalan módon.

Fontos, hogy jó minőségű étcsokoládét használjunk, legalább 60% kakaótartalmút - nem kell márkásnak vagy professzionálisnak lennie, elég, ha az összetevők listáján nem a cukor, hanem a kakaó van az első helyen. Nem mintha bármikor opció lenne egy a margarinhasználat, de ennél a receptnél különösen fontos, hogy a benne lévő zsiradéknak jó íze legyen, tehát vajat használjunk, mert meghálálja magát.

Az ízesítés nem kőbevésett: ez nem egy diós, mogyorós, sütemény-brownie, hanem egy nagyon gazdagon csokoládés hedonista őrület, ahol inkább a fűszerekkel érdemes játszani.

A kávé elmélyíti az ízét anélkül, hogy a végeredményben kávé-ízt éreznénk, a só kiegyensúlyozza a cukor édességét és a csokoládé kesernyésségét, a tonkabab pedig finom csavart ad neki.

Használhatnak vaníliát, rózsaborsot, fahéjat, hosszúborsot, lehet belecsempészni néhány szem málnát vagy epret.

A sütési idő meglepően rövid, de nem véletlenül. Egy hosszúkás őzgerinc-jellegű formában 12 percig sül, kisebb, ramekin vagy szufléformában 7 perc is elegendő. A lényeg, hogy a massza kívül egy sült burkot kapjon, belül pedig egy folyós, lágy krém maradjon. Ha folyósan szeretik, akkor inkább a szufléformát ajánljuk, forrón, fagyival vagy anélkül. Ha nagyobb, de magas falú formában sül, hagyják teljesen kihűlni, különben lehetetlen szeletelni. Ha egyszer kihűlt és megszilárdult, szobahőmérsékleten krémes, hűtőhidegen olyan, mint egy fudge, de finoman rámelegítve sütőben visszalágyul - de vigyázzanak, csak melegítsék, ne süssék, különben kiszárad.

Tökéletes brownie

Hozzávalók

  • 250 g étcsokoládé
  • 250 g vaj
  • 225 g cukor
  • 4 db tojás
  • 80 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 8 g só
  • 1 presszókávé
  • Tonkabab, vanília

A csokoládét és a vajat egy tálban gőz felett megolvasztjuk. A cukrot, tojást, kávét és a tonkababot (egy negyed lereszelve) habverővel kikeverjük, de nem kell habosítani. Hozzáadjuk a megolvasztott csokoládés vajat, majd beleforgatjuk a lisztet és a kakaóport. 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább