Receptek

Cinkepuliszka

Baráth Judit receptje

2020. március 23.
  • 1 kg burgonya
  • 1 kis csésze liszt
  • zsír a szaggatáshoz, só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Soha nem árt, ha nem egy, hanem egyből két főétel kerül az asztalra, vallja Baráth Judit. Vagy a cinkepuliszka inkább köret? Bármelyik lehet, ez az egyik titka. Önmagában akár laktató köretként, feltéttel önálló fogásként is megállja a helyét ez a szatmári háziasszonyok legviccesebb fogása. Sanda mosollyal figyelik a messziről jötteket, hogyan reagálnak a fogás nevére, s magukban hogyan mormolnak el egy halk imát a kedves kis énekesmadarakért – aztán hogy nyugszanak meg, amikor meglátják, kismadárnak nyoma sincs. Annál inkább burgonyának, zsírnak, s kiadós falatozásnak.

ELKÉSZÍTÉSE:
A meghámozott, kockára vágott burgonyát annyi sós vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Mikor puhára főtt, a víz nagyobb részét leöntjük, a krumplit összetörjük és a liszttel simára kavarjuk. A burgonya főzővizéből még öntünk hozzá, ügyelve, hogy ne legyen nagyon lágy, kis lángon felfőzzük. Addig kavarjuk, amíg nem lesz szép, szinte krémszerű. Lefedve kicsit pihentetjük, majd zsíros kanállal kiszaggatjuk. Ízesítéshez lehet használni párolt savanyú káposztát, tepertőt, kolbászt, sült kacsa- vagy libamájat, pörköltmaradékot is.



burgonya , liszt ,

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra