A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Egészben sült liba gesztenyemézzel

Rosenstein Tibor receptje

2012. november 9.
  • 1 db 4–5 kg-os liba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db birsalma
  • 1 kis üveg gesztenyeméz
  • só, bors, majoránna
ADAG: 5 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A megtisztított libát hideg, enyhén sós vízben 1 órát áztatjuk. Papírtörlővel szárazra töröljük, és befűszerezzük a belsejét sóval, borssal, majoránnával, fokhagymával. A belsejébe teszünk még egy fej vöröshagymát félbevágva és egy birsalmát négybe vágva. Cérnával bevarrjuk a hasi nyílást.

Kívülről is enyhén megsózzuk, és egy megfelelő méretű tepsibe tesszük, a maradék hagymát és birsalmát köré helyezzük, aláöntünk 3 dl vizet, alufóliával letakarjuk és 180 °C-os sütőben sütjük. Időnként ellenőrizzük, és az alatta lévő sült lével meglocsoljuk.

Mikor majdnem puha, levesszük róla a fóliát, megkenjük a gesztenyemézzel, és 210 °C-os sütőben piros ropogósra sütjük. A belsejéből kiszedjük a birsalmát és a hagymát. Feldaraboljuk a libát, köretként mellétesszük a birsalmákat, esetleg sült gesztenyéket is. Tálaláskor meglocsoljuk a sült levével.


liba , vöröshagyma , fokhagyma , birsalma , gesztenyeméz , majoranna