Receptek

Szürkemarha-pörkölt tökmagos puliszkával

Szürkemarha-pörkölt tökmagos puliszkával

Istvándy Csilla receptje 6 fő részére

Pörkölt

HOZZÁVALÓK:
  • 1,5 kg szürkemarha-comb
  • 20 dkg mangalica-kenyérszalonna
  • 1,5 l alaplé
  • 4 dl Istvándy Cabernet Sauvignon vörösbor (ha nincs, lehet másféle is)
  • 5 fej vöröshagyma
  • 5 fej salotta hagyma
  • 5 db tv paprika
  • 5 db paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 szem szecsuani bors
  • 10 szem zöld bors
  • 5 szem jamaikai szegfűbors
  • 3 tk fűszerpaprika
  • 3 ek vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A felkockázott szalonnát elkezdjük pirítani, majd amikor már engedett egy kis zsírt, rátesszük a szintén felkockázott hagymát és lepirítjuk őket.Ehhez tesszük az összedarabolt paprikát, paradicsomot, és megdinszteljük.Felöntjük a vörösborral, és összefőzzük vele.Amikor az alkohol kellően elpárolgott, felöntjük az alaplével.
A húst lehártyázzuk, és sóval, borssal fűszerezzük.Ez után az egész darab marhacombot belehelyezzük az ekkorra már forró pörköltalapba.A borsokat ekkor adjuk hozzá, és ízlés szerint sózzuk.A pörköltet 80 °C-on 12-13 órán át főzzük fedő alatt.Amikor megfőtt, kivesszük a húst és leszűrjük a levet.A sűrűjét a fűszerpaprikával és 3 evőkanál vajjal összeturmixoljuk, ez lesz a pörköltszaft.Kóstolás után esetleg sóval, borral tovább ízesítjük.

Puliszka

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg polenta (kukoricadara)
  • 40 dkg csemegekukorica
  • 20 dkg pirított tökmag
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1/2 l alaplé
ELKÉSZÍTÉSE:

A csemegekukoricát 2 dl tejjel simáraturmixoljuk.Egy fazékban az alaplével együtt felforraljuk. Amikor felforrt, hozzáöntjük a kukoricadarát, és beletesszük a vajat.A pirított tökmagot késsel felaprítjuk, és ezt is hozzáadjuk.Két perc alatt összeforraljuk sűrű kevergetés mellett. Kivajazott tepsibe öntjük, és tálalásig alufóliával lefedjük.

Salátaöntet

HOZZÁVALÓK:
  • 1/9 verjus
  • 8/9 szőlőmagolaj
  • pici só, pici cukor

Saláta

A friss salátát tálalás előtt összekeverjük a salátaöntettel.

TÁLALÁS:

A kidagadt polentát szaggatóval kivágjuk, és a tányérra helyezzük. Ezután a szeletbe vágott szürkemarha-húst tesszük mellé, meglocsoljuk a pörköltszafttal, majd a friss salátával díszítjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább