A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Fürj mandulával és vargányával

Veres István receptje

2019. június 6.
  • 1 db fürj
  • 50 g medvehagyma
  • 100 g olaj
  • 300 g tejszín
  • 50 g vargánya
  • 100 g vaj
  • 20 g mandula

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A fürjet éles késsel combjára, mellére bontjuk, majd a húsrészeket egy tálba tesszük. Kevés olajat öntünk rá és meleg helyen (50 °C) egy órát hagyjuk pihenni, időnként forgassuk át a darabokat.

Közben elkészítjük a medvehagymaolajat: a medvehagymát 100 gramm natúr ízű olajjal (legjobb ehhez a napraforgó vagy szőlőmagolaj) egy erős turmixban 5 percig mixeljük. Ezután tiszta pelenkán vagy konyharuhán átszűrjük, amíg áttetsző, zöld olajat kapunk. Üvegbe töltve, hűtőszekrényben hetekig eláll.

A vargányahabhoz a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, majd lefedve legalább egy órát hagyjuk állni. Ezután leszűrjük, ízesítjük, tálaláskor rámelegítünk.

A fürjhúst finoman sózzuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt tökéletesre sütjük. Miután kivettük, lefóliázva hagyjuk állni 5 percet, hogy a hús minél lédúsabb maradjon – ezt hagyjuk a tálalás előtti utolsó pillanatra.

Tálaláskor friss mandulát, medvehagymaolajat teszünk a tányérra, rá egy fürj mellét és combját, egy szelet ördögszekérgombát, hogy frissességet kölcsönözzön az ételnek. Végül a meleg vargányás tejszínt botmixerrel kihabosítjuk, ezt kanalazzuk az ételre, valamint egy kanál pecsenyelevet.


mandula , vargánya , fürj , medvehagyma , tejszín , vaj , szőlőmagolaj