Receptek

Fürj mandulával és vargányával

Fürj mandulával és vargányával

Veres István receptje

Hozzávalók:

  • 1 db fürj
  • 50 g medvehagyma
  • 100 g olaj
  • 300 g tejszín
  • 50 g vargánya
  • 100 g vaj
  • 20 g mandula

Elkészítése:

A fürjet éles késsel combjára, mellére bontjuk, majd a húsrészeket egy tálba tesszük. Kevés olajat öntünk rá és meleg helyen (50 °C) egy órát hagyjuk pihenni, időnként forgassuk át a darabokat. Közben elkészítjük a medvehagymaolajat: a medvehagymát 100 gramm natúr ízű olajjal (legjobb ehhez a napraforgóvagy szőlőmagolaj) egy erős turmixban 5 percig mixeljük. Ezután tiszta pelenkán vagy konyharuhán átszűrjük, amíg áttetsző, zöld olajat kapunk. Üvegbe töltve, hűtőszekrényben hetekig eláll. A vargányahabhoz a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, majd lefedve legalább egy órát hagyjuk állni. Ezután leszűrjük, ízesítjük, tálaláskor rámelegítünk. A fürjhúst finoman sózzuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt tökéletesre sütjük. Miután kivettük, lefóliázva hagyjuk állni 5 percet, hogy a hús minél lédúsabb maradjon – ezt hagyjuk a tálalás előtti utolsó pillanatra. Tálaláskor friss mandulát, medvehagymaolajat teszünk a tányérra, rá egy fürj mellét és combját, egy szelet ördögszekérgombát, hogy frissességet kölcsönözzön az ételnek. Végül a meleg vargányás tejszínt botmixerrel kihabosítjuk, ezt kanalazzuk az ételre, valamint egy kanál pecsenyelevet.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.