Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. szeptember 14.- 300 g jó minőségű főtt-füstölt szeletelt sonka (pl. egy jobbfajta prágai)
BESAMELMÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 40 g liszt
- 60 g vaj
- 600 ml tej
- 3 tojás fehérje, nem túl keményre verve
- só, cukor, bors, szerecsendió
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 400 g tojásos tészta
A legjobb a frissen készült házi tészta, de használhatunk szárított csuszát vagy készen kapható lasagnét is.
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Klasszikus tésztaétel, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy egyfajta „monarchikus lasagne”. A különbség az, hogy a húsragu helyett itt sonkát használunk, a besamelt kicsit hígra készítjük, és tojáshabbal lazítjuk. Vannak, akik sajtot is reszelnek rá, mások nem. Friss házi tésztával, türelmesen készített besamelmártással és tisztes sonkával jól előkészíthető.
BESAMELMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztből és a vajból egy-két perc alatt világos rántást készítünk, felöntjük a tej egyharmadával, felforraljuk, kis lángon fortyogtatjuk. Közben habverővel keverjük, és több részletben hozzáadjuk a többi tejet is.
A kész besamel akkor jó, ha a lassú forrás közben elmegy belőle a lisztíz. Vonja be a kanál hátát, de túl sűrű se legyen. Hogy ezt elérjük, 20-30 percre van szükségünk.
Mikor kb. 30 °C-ra hűlt, óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot (először az egyharmadát belekeverjük, a maradékot hablapáttal beleforgatjuk). Ha nem használjuk fel azonnal, akkor vajjal bekenjük a felszínét vagy folpackkal lefedjük.
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tésztát lobogva forró sós vízbe dobjuk, majd gyöngyöző forrással készre főzzük. Friss tésztánál ez körülbelül 2 perc, szárítottnál 8-10 perc. Leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, kevés vajat keverünk bele.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Vajjal kikent formába vagy tűzálló tálba lerakunk egy réteg tésztát, egy réteg besamelt, egy réteg sonkát. Ezt 5-6 cm magasságig ismételjük. Besamellel fejezzük be. 180 °C-os sütőbe tesszük 10-15 percre. A formából kiborítva vagy kockára vágva, melegen tálaljuk, paradicsommártással.
Vajjal kikent formába vagy tűzálló tálba lerakunk egy réteg tésztát, egy réteg besamelt, egy réteg sonkát. Ezt 5-6 cm magasságig ismételjük. Besamellel fejezzük be. 180 °C-os sütőbe tesszük 10-15 percre. A formából kiborítva vagy kockára vágva, melegen tálaljuk, paradicsommártással.
PARADICSOMMÁRTÁS:
Szezonon kívül a legjobb megoldás, ha egészben eltett konzervparadicsomot használunk, vagy befőzött paradicsomlevet. Olívaolajon finomra vágott hagymát és fokhagymát párolunk, néhány csipet sóval és cukorral ízesítjük, hozzáadjuk az eltett egész paradicsomot a levével együtt. Felmelegítjük, majd 120 °C-os sütőbe tesszük 40-45 percre, fedő nélkül. A szószt átpasszírozzuk vagy villával szét nyomkodjuk.
Szezonon kívül a legjobb megoldás, ha egészben eltett konzervparadicsomot használunk, vagy befőzött paradicsomlevet. Olívaolajon finomra vágott hagymát és fokhagymát párolunk, néhány csipet sóval és cukorral ízesítjük, hozzáadjuk az eltett egész paradicsomot a levével együtt. Felmelegítjük, majd 120 °C-os sütőbe tesszük 40-45 percre, fedő nélkül. A szószt átpasszírozzuk vagy villával szét nyomkodjuk.
