A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Fűszervajak

Saly Noémi receptje

2019. március 21.
  • 1/2 kg házi vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • medvehagyma, kapor, zellerzöld, petrezselyem,
  • snidling
  • fekete, fehér és tarka bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A fűszervaj is azok közé az ínyencségek közé tartozik, amelyeket sokszor az áruk miatt hagyunk a polcon:

kilója három-négy, sőt hétezer forint (az olasz szarvasgombásé meg hetvenezer), egy kis guriga is ijesztően drága. Na, hát akkor most irány a piac, fél kiló friss házi vaj az én tejesemnél 1200 forint, két marék friss zöld meg nincs 500. Ebből lesz öt adag, egynek-egynek a felét fogom egyszerre elhasználni, hacsak nem jönnek vendégek.



ESZKÖZÖK:
Egy nagyobb és pár kicsi keverőtál, villa és kanál, reszelő, fokhagymaprés, éles kiskés, vágódeszka, alufólia, címkék, toll.

ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat fél napra langyos helyre tesszük: legyen puha, hogy könnyen tudjunk dolgozni vele. Habosra keverjük, és annyi adagra osztjuk, ahányféle keveréket csinálunk. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát szétnyomjuk (én nem szoktam keverni őket: az egyik felébe ez, a másikba az kerül, a medvehagymásba meg egyik se).



A megmosott és gondosan leszárított zöld fűszereket apróra vágjuk, és párosával, hármasával csoportosítva hozzákeverjük a vajhoz: medvehagyma-kapor; vöröshagyma-zeller-petrezselyem-fehér bors; fokhagyma-kapor-tarka bors…

Lehet bátran játszani, nincs rossz kombináció.

Arasznyi csíkot vágunk a fóliából, hideg felületre tesszük, és egy adagot vizes kézzel, szaporán kis hengerré formázunk rajta. A fóliát föltekerjük, a végét összecsavarjuk, megcímkézzük, kész, jöhet a következő. Egy hétig eláll a hűtő fölső polcán is, a mélyhűtőben meg hónapokig (ha megéri). Sót csak használatkor teszek hozzá.



CIFRÁZZAM?
Ahogy jön a nyár, lesz friss tárkony, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, koriander, zsenge rozmaringhajtás. Végszükség esetére ott vannak a szárított, morzsolt fűszernövények, a pirított, porított kömény, egy csipetke sáfrány. Vagy egykét kis szardella villával jól összetörve, pár kapribogyó, citromlé… Vagy egy darabka rokfort. Vagy szembejön egy icipici szarvasgomba.

FELHASZNÁLÁSA:
Grillezett és sült húsokhoz, halakhoz, gombához, sült krumplihoz, pirítósra, frissen sült házi kenyérhez, kenyérlángoshoz, főtt kukoricához.



TEJSZÍNBŐL KÉSZÜL
A jó vaj tejszínből készül, 80-82 százalék zsiradékot és vizet tartalmaz, mást nem. Viszont tele van A- és D-vitaminnal. Íze függ attól, hogy mivel etették az állatot: lehet édesebb, tejszínesebb, sőt a legfinomabbak enyhén dióízűek.
JÓ ZSÍR
A szervezetünknek szüksége van zsírokra. A vajtól nem kell félni: mértékkel fogyasztva semmi bajt nem okoz, kalóriatartalma pedig ugyanannyi, mint a növényi olajokból készülő margariné. És ha jó helyről vesszük, tudható, mi van benne. Próbáljuk csak ezt kideríteni egy margarinosdoboz felirataiból.


zellerzöld , vaj , petrezselyem , kapor , snidling , sáfrány , medvehagyma