Receptek

Medvehagymás fűszervaj

Medvehagymás fűszervaj

Medvehagymát medvehagymával. Mondaná Hyppolit, a lakáj. És valóban. Érdemes kihasználni, hogy megjelent a medvehagyma a piacokon. Saly Noémi ilyenkor a fűszervajat is medvehagymával készíti.

A fűszervaj is azok közé az ínyencségek közé tartozik, amelyeket sokszor az áruk miatt hagyunk a polcon: kilója három-négy, sőt hétezer forint (az olasz szarvasgombásé meg hetvenezer), egy kis guriga is ijesztően drága. Na, hát akkor most irány a piac, fél kiló friss házi vaj az én tejesemnél 1200 forint, két marék friss zöld meg nincs 500. Ebből lesz öt adag, egynek-egynek a felét fogom egyszerre elhasználni, hacsak nem jönnek vendégek.

HOZZÁVALÓK:
  • 1/2 kg házi vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • medvehagyma, kapor, zellerzöld, petrezselyem, snidling
  • fekete, fehér és tarka bors
ESZKÖZÖK:

Egy nagyobb és pár kicsi keverőtál, villa és kanál, reszelő, fokhagymaprés, éles kiskés, vágódeszka, alufólia, címkék, toll.

ELKÉSZÍTÉSE:

A vajat fél napra langyos helyre tesszük: legyen puha, hogy könnyen tudjunk dolgozni vele. Habosra keverjük, és annyi adagra osztjuk, ahányféle keveréket csinálunk.

A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát szétnyomjuk (én nem szoktam keverni őket: az egyik felébe ez, a másikba az kerül, a medvehagymásba meg egyik se). A megmosott és gondosan leszárított zöld fűszereket apróra vágjuk, és párosával, hármasával csoportosítva hozzákeverjük a vajhoz: medvehagyma-kapor; vöröshagyma-zeller-petrezselyem-fehér bors; fokhagyma-kapor-tarka bors... Lehet bátran játszani, nincs rossz kombináció. Arasznyi csíkot vágunk a fóliából, hideg felületre tesszük, és egy adagot vizes kézzel, szaporán kis hengerré formázunk rajta. A fóliát föltekerjük, a végét összecsavarjuk, megcímkézzük, kész, jöhet a következő. Egy hétig eláll a hűtő fölső polcán is, a mélyhűtőben meg hónapokig (ha megéri). Sót csak használatkor teszek hozzá.

CIFRÁZZAM?

Ahogy jön a nyár, lesz friss tárkony, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, koriander, zsenge rozmaringhajtás. Végszükség esetére ott vannak a szárított, morzsolt fűszernövények, a pirított, porított kömény, egy csipetke sáfrány. Vagy egy-két kis szardella villával jól összetörve, pár kapribogyó, citromlé... Vagy egy darabka rokfort. Vagy szembejön egy icipici szarvasgomba.

FELHASZNÁLÁSA:

Grillezett és sült húsokhoz, halakhoz, gombához, sült krumplihoz, pirítósra, frissen sült házi kenyérhez, kenyérlángoshoz, főtt kukoricához.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.