A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Csigaleves

Kalla Kálmán receptje

2018. május 4.
  • 1 kg éti csiga (3-4 napig éheztetjük, naponta kétszer átmossuk)
  • babérlevél
  • köménymag
  • egész bors
  • 1 fej fokhagyma félbevágva

  • 50 g vaj
  • 50 g póréhagyma
  • 50 g sárgarépa
  • 50 g zeller
  • 50 g gyökér-fehérrépa
  • 30 g trombitagomba

FŰSZERZACSKÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 1 tk petrezselyem
  • 1 tk turbolya
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk csalánlevél
  • 1 csésze fehérbor
  • 3 csésze húsleves
  • 1 csésze tejszín
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 3 cl konyak


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A megmosott csigákat lobogó forró vízben 30 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lehűtjük. Hegyes tűt szúrunk a csigahúsba, és csavaró mozdulattal kihúzzuk a házából. A csigahús tetején lévő törékeny, csavaros bélrészt letörjük és eldobjuk. A csigahúst a rajta lévő fekete résszel – amelyben a belső részek vannak – sok sóval és kevés ecettel átdörzsöljük a tenyerünk között. A vastag, nyálkás részt eltávolítjuk, ezután jól leöblítjük, és tiszta vízben kiáztatjuk a sok sót. Megmossuk, majd bő vízben feltesszük főni. A főzővízbe tegyük a fűszerzacskót és sót.

4 órán keresztül főzzük lassú tűzőn, majd a saját levében hűtsük ki.

Egy lábosban megolvasztjuk a vajat és a rövid metéltre vágott zöldségeket megdinszteljük. Beletesszük a főtt csigahúst és egy csészényit a főzőléből. Rászórjuk a finomra vágott fűszereket, elkeverjük és felöntjük a borral, húslevessel, majd 10 percig forraljuk. A tejszínt elkeverjük a keményítővel és a leveshez öntjük, majd még 3 percig forraljuk.

Ízesítjük konyakkal és sóval. Forrón csészékbe tálaljuk.


fokhagyma , zeller , éti csiga , köménymag , babérlevél , póréhagyma , trombitagomba , gyökér-fehérrépa , petrezselyem , turbolya , kakukkfű , csalánlevél , fehérbor , húsleves , tejszín , kukoricakeményítő , konyak