HOZZÁVALÓK:
- 1 kg éti csiga (3-4 napig éheztetjük, naponta kétszer átmossuk)
- babérlevél
- köménymag
- egész bors
- 1 fej fokhagyma félbevágva
- só
- 50 g vaj
- 50 g póréhagyma
- 50 g sárgarépa
- 50 g zeller
- 50 g gyökér-fehérrépa
- 30 g trombitagomba
FŰSZERZACSKÓ
HOZZÁVALÓK:
- 1 tk petrezselyem
- 1 tk turbolya
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk csalánlevél
- 1 csésze fehérbor
- 3 csésze húsleves
- 1 csésze tejszín
- 1 ek kukoricakeményítő
- 3 cl konyak
- só
ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott csigákat lobogó forró vízben 30 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lehűtjük. Hegyes tűt szúrunk a csigahúsba, és csavaró mozdulattal kihúzzuk a házából. A csigahús tetején lévő törékeny, csavaros bélrészt letörjük és eldobjuk. A csigahúst a rajta lévő fekete résszel – amelyben a belső részek vannak – sok sóval és kevés ecettel átdörzsöljük a tenyerünk között. A vastag, nyálkás részt eltávolítjuk, ezután jól leöblítjük, és tiszta vízben kiáztatjuk a sok sót. Megmossuk, majd bő vízben feltesszük főni. A főzővízbe tegyük a fűszerzacskót és sót. 4 órán keresztül főzzük lassú tűzőn, majd a saját levében hűtsük ki.
Egy lábosban megolvasztjuk a vajat és a rövid metéltre vágott zöldségeket megdinszteljük. Beletesszük a főtt csigahúst és egy csészényit a főzőléből. Rászórjuk a finomra vágott fűszereket, elkeverjük és felöntjük a borral, húslevessel, majd 10 percig forraljuk. A tejszínt elkeverjük a keményítővel és a leveshez öntjük, majd még 3 percig forraljuk. Ízesítjük konyakkal és sóval. Forrón csészékbe tálaljuk.