A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Gomba gombában

Kalla Kálmán receptje

2018. szeptember 4.
  • 45 dkg sampinyongomba
  • 3 ek vaj
  • 1ek vöröshagyma finomra vágva
  • 1ek petrezselyem finomra vágva
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 ek liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csésze borjúalaplé
  • 1/2 csésze száraz vörösbor
  • 1 kk keményítő
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A megmosott gombák szárait eltávolítjuk, 8 szép fejet félreteszünk,a többit a szárral együtt finomra vágjuk.A vágott gombát tiszta ruhában nyomkodjuk ki, hogy a nedvességet eltávolítsuk. A gomba kifőtt levét tegyük félre a mártáshoz.

Egy serpenyőben a vaj felével pirítsuk meg a hagymát, majd az apróra vágott gombát. Adjuk hozzá a petrezselymet, a sót és a borsot. Keverjük bele a lisztet, majd a zsemlemorzsát. Pár percig pirítsuk tovább. Hagyjuk kicsit kihűlni, és keverjük hozzá a tojássárgájákat.

A gombafejek tetejéről vágjunk le egy vékony szeletet, ügyelve arra, hogy a belső érintetlen maradjon. Fordítsuk meg a fejeket, hogy a levágott rész legyen alul. Töltsük meg a gombafejeket gombapéppel, és fedjük be a levágott szelettel.

Egy serpenyőben olvasszuk meg a maradék vajat és tegyük bele a gombákat a töltött résszel felfelé. Pár percig süssük, majd tegyük 170 °C-os sütőbe, és süssük készre. Egy kis lábosban forraljuk felére a bort, majd adjuk hozzá a borjúkivonatot, a gombalevet, és forraljuk be.

Sózzuk, borsozzuk és a keményítővel mártás sűrűségűre főzzük. A mártást öntsük a gombákra, azon frissiben tálaljuk.



petrezselyem , sampinyongomba , vörösbor , vaj , vöröshagyma , zsemlemorzsa , liszt , tojás , borjúalaplé , száraz vörösbor , keményítő