Receptek

Házi füstölésű szarvassonka tormás céklafagylalttal, tökmagos kehelyben

Házi füstölésű szarvassonka tormás céklafagylalttal, tökmagos kehelyben

Amrein Csaba receptje 6 fő részére

HOZZÁVALÓK:
  • 60 dkg szarvascomb
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csokor kakukkfű
  • 10 dkg parmezán
  • 10 dkg tökmag
  • 30 dkg cékla
  • 2 db tojás
  • 1 db friss torma
  • só, (frissen őrölt) bors, borókabogyó ízlés szerint

SZARVASCOMB

ELKÉSZÍTÉSE:

A szarvascombot lehártyázzuk, kiinazzuk, meglógatjuk, kivéreztetjük. Befűszerezzük: félmaréknyi sóval, kevés durvára tört borssal, kakukkfűvel és borókabogyóval alaposan bedörzsöljük mindenhol, és egy napra a hűtőbe tesszük, majd ezután egy éjszakára füst fölé rakjuk. Itt az úgynevezett meleg füstölésről van szó, ami nem a tartósításról szól, hanem egyfajta párolás/hőkezelés, miközben az alapanyag kap egy erőteljes füstaromát is. Fontos, hogy mivel füstölünk, mert ez nagyban befolyásolja az ízhatást. A keményfaforgácsok lassú égetése, parázslása a legcélszerűbb. (Bármilyen egyéb fűszert keverünk a forgácsba, az további finom ízhatásokat eredményezhet.) Ezután újból lefagyasztjuk, majd tálalásnál vékonyan egyből a tányérra szeleteljük, olívaolajjal meglocsoljuk.

CÉKLAFAGYLALT

ELKÉSZÍTÉSE:

A friss céklát megpucoljuk, megfőzzük, amikor puha, kivesszük a főzőléből, belehelyezzük egy konyhai robotgépbe, sóval, citromlével és tormával ízesítjük. (A levét leöntjük és megőrizzük, mert más célra is felhasználható: pl. húslevessel elkeverve, gyömbérrel ízesítve pikáns céklaleves lehet belőle.) Még 2 tojásfehérjét teszünk hozzá, majd összeturmixoljuk. Kihűtjük, és egy kevés tejszínnel tovább turmixoljuk, krémesítjük. Eltesszük a hűtőbe.

TÖKMAGOS PARMEZÁNKOSÁRKA

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy közepes méretű serpenyőbe reszelt parmezán sajtot szórunk egyenletesen, abba tökmagokat helyezünk, majd óvatosan hevítjük, hogy egy lágy, folyós elegyet kapjunk. Ez valójában egy vékony, szétterült, sajtos-tökmagos keverék lesz. Ezt egy felfordított csészére öntjük, ahol hagyjuk megszilárdulni. Óvatosan lefejtjük róla a csésze alakjára újra szilárdult sajtos-tökmagos keveréket, és a hűtőbe tesszük. (Ezt a „kosárműveletet” annyiszor ismételjük, ahány adagot akarunk készíteni.)

TÁLALÁS:

Langyos kanállal egy-egy gombóc céklafagylaltot helyezünk a tökmagos parmezánkosárba. A vékony sonkaszeletek lehetnek körben vagy más elrendezésben is a tányéron.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.