Receptek

Brassói sertéscsülök

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. november 2.
  • 1 db nagy sertéscsülök
  • só, bors
  • 3 ek zsír
  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk köménymag
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor kapor
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A csülköt konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, sózzuk, borsozzuk. A zsírt felhevítjük egy nagy öntöttvas lábasban, majd körbepirítjuk a csülköt. Kivesszük, és félretesszük. A visszamaradt zsíron átforgatjuk a vékonyra szeletelt hagymát, a finomra aprított fokhagymát, hozzáadjuk a köménymagot és a pirospaprikát, majd rádobjuk az átöblített savanyú káposztát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.

A sütőt előmelegítjük 140 °C-ra.


A káposztás alapba visszatesszük a csülköt, a lábast lefedjük, majd

kb. 3 órán át sütjük, amíg a hús teljesen meg puhul, és leomlik a csontról.


A végén fedő nélkül, 220 °C-on, kb. fél órát sütjük, hogy a teteje kissé megpiruljon. A húst kiemeljük, a lábast a tűzhelyre tesszük, majd a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk a káposztát, végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot. 


sertéscsülök , zsír , vöröshagyma , fokhagyma , köménymag , pirospaprika , tejföl , kapor , savanyú káposzta , liszt

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek