Receptek

Hideg almaleves

Nábelek Zsófia receptje

2020. június 30.
  • 8 db alma
  • 250 g cukor
  • 2 dl szamorodni
  • 1 db citrom leve és héja
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

AZ ALMALEVESNEK létezik sós és édes változata is, előbbit ízesíthetjük zellerrel, karalábéval, csicsókával. A fenti édes változat gyorsan, könnyen elkészíthető, az ízesítést pedig variálhatjuk citrusokkal, meleg fűszerekkel (vanília, fahéj, tonkabab, szegfűszeg), dúsíthatjuk kevés vajjal, tejszínnel, sőt, a cukrot karamellizálhatjuk is, mielőtt beletesszük az almákat.

Számtalan variációja létezik,

tehetünk hozzá levesbetétnek vajon pirított zsemlekockákat, ahogy az Ínyesmester szakácskönyvében is szerepel, és készíthetjük birsalmából is, úgy savanykásabb lesz. Hidegen, másnap a legjobb, amikor a fűszerek is kellően átjárják a levest.

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházakat. Hat almát vékonyan felszeletelünk, a cukorral, a fahéjjal, a citrom levével és héjával, valamint a szamorodnival pépesre főzzük, leturmixoljuk. A maradék almát felkockázzuk, hozzáadjuk a forró almapéphez, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és 10 percig alacsony lángon főzzük. Jéghidegen fogyasztjuk. Ízesíthetjük vaníliával és kevés fahéjjal is.



alma , szamorodni , citrom