Receptek

Hideg zölduborka-leves

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. június 6.
  • 1 l alaplé
  • 2 db kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek tárkonyecet
  • só, bors

Levesbetét
Hozzávalók:

  • 1 db kígyóuborka meghámozva, kimagozva
  • 4 db kovászos uborka
  • 1-1 csokor snidling és kapor
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A csontból (borjú vagy marha), hagymával és sárgarépával főzött alaplevet lehűtjük, tetejéről leszedjük a zsírt. A hideg alaplevet turmixgépbe tesszük a meghámozott, kimagozott, feldarabolt kígyóuborkával, fokhagymával, tejföllel, tárkonyecettel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jéghidegre lehűtjük.

Tálaláskor apróra felkockázott kígyó- és kovászos uborkát, valamint finomra aprított snidlinget és kaprot teszünk bele.


Tárkonyecet elkészítése: Egy nagy befőttesüvegbe tesszük a tárkonyt, majd felöntjük az ecettel, úgy, hogy teljesen ellepje. Lefedjük, és nyolc napig érleljük, közben néha felrázzuk. Már másnap átveszi az ecet a tárkony ízét, nyolc nap után pedig világos aranyszínű lesz. Kisebb üvegekbe töltjük, sötétben tároljuk.

kígyóuborka , tejföl , snidling , kapor , fokhagyma , tárkonyecet