Pohner Ádám receptje
2020. március 26.- 230 g aktív kovász
- 200 g kenyérliszt
- 200 g búzaliszt
- 300 g víz
- 14 g só
Olívás focaccia
Hozzávalók:
- 230 g aktív kovász
- 200 g kenyérliszt
- 200 g búzaliszt
- 300 g víz
- 14 g só
Az általam használt alaprecept Tóth Ildikóé a Kovászlabor facebook csoportból (2018.09.07), ezt módosítottam a saját stílusomhoz.
A hozzávalókat összegyúrjuk, kidagasztjuk, figyelve arra, hogy a sót csak a dagasztás végén adjuk hozzá. Egy széles edénybe 50g olívaolajat teszünk, óránként hajtogatjuk és forgatjuk a tésztát, legalább háromszor. Ügyeljünk arra, hogy a tészta 23-25 fokos legyen végig és legalább 3-4 órát kelesszük ezen a hőmérsékleten. Ezt követően kisüthetjük, vagy hosszabb fermentációért a hűtőben tovább kelesztjük 8-10, de akár 16 órán át.
Silpatra vagy (rizs)lisztezett sütőpapírra kiterítjük a tésztát, óvatosan, ujjbeggyel elterítjük. Feltét szabadon választható, most sütéskor Maldon-só, olívabogyó és olívaolaj került rá, tálaláskor pedig friss paradicsom és mozzarella sajt.
A focaccia sütési ideje: 220 fokon körülbelül 25 perc, szép színt kell kapnia. Hagyjuk legalább 20 percet pihenni, csak utána vágjuk fel!
karantén , olíva , focaccia , pohner ádám