Receptek

Kandírozott gyömbér

Nábelek Zsófia receptje

2020. október 20.
  • 250 g gyömbér megtisztítva
  • 175 g cukor
  • 250 g víz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A gyömbért – amennyire sikerül – vágjuk 2x2 centis kockákra, a lényeg, hogy lehetőség szerint nagyjából azonos méretű darabokat kapjunk.

Forraljunk egy liter vizet, adjunk hozzá egy csipet sót, és szórjuk bele a gyömbért, majd főzzük 1-2 percig. Ezután szűrjük le, forraljunk egy újabb adag vizet kevés sóval, és ugyanígy főzzük benne a gyömbért 1-2 percig. Ezt még kétszer ismételjük meg, így a gyömbér nem lesz élvezhetetlenül csípős, de nem is veszíti el a karakterét.

A cukrot és a vizet forraljuk fel, épp csak addig, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a gyömbért, és a legalacsonyabb lángon főzzük.

A kandírozás hosszú folyamat, 2-3 óra szükséges, míg a gyömbér opálossá válik, tehát a szerkezetébe teljesen beivódik a cukor.


Főzés közben néha kavarjuk át, ha nagyon ragacsossá válik, pótoljuk az elforrt vizet, különben leég. Amikor elkészült, szűrjük le, a szirupot tegyük félre, a kész gyömbért pedig szedjük sütőpapírral bélelt tepsibe, a lehető legjobban szétválasztva a szemeket. Szórjuk meg 1-2 kanál kristálycukorral, és amikor langyosra hűlt, alaposan rázzuk össze vele.

Egy éjszakát hagyjuk száradni, másnap tegyük zárható dobozba, így hónapokig eláll.


A félretett szirupot töltsük befőttesüvegbe: később süteményekhez, salátákhoz, vinaigrette-hez és akár sajtok mellé is használhatjuk.


gyömbér

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra