Receptek

Kis szentem rizike...

Saly Noémi receptje

2020. július 23.
  • 2 kg rizikegomba
  • 1/2 kg sonkahagyma, lila vagy vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 l finom (6%-os) fehérborecet
  • 2 db babérlevél
  • 2-3 db szegfűszeg
  • 8-10 szem egész fekete bors
  • 1 csapott ek só
  • 1 csapott ek cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Kedvencemet, a rizikét nemigen lehet összetéveszteni semmivel, és a família minden tagja ehető. Más gombákkal társítva is jó: ha többféle színűt − nagy őzlábat, vargányát, lila pereszkét, rókagombát, kékhátú galambgombát, császárgalócát − is rakunk az üvegekbe, és tálaláskor még felturbózzuk egy kis friss petrezselyemmel vagy kaporral, művünk látványnak se lesz utolsó.

A rizike kalóriaszegény, mint minden gomba, de nagyon egészséges: a benne lévő fehérje az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, sok benne a kálium, de van foszfor, kén, magnézium, klór, nátrium, a nyomelemek közül pedig vas, réz és cink is. Ha sokat eszünk belőle, a vizeletet vörösesre színezi. Ártalmatlan tünet, hamar elmúlik.


ESZKÖZÖK:
Nagy tésztaszűrő, kisvájdling, vágódeszka, éles kiskés, nagyfazék, kisebb üvegek, celofán


ELKÉSZÍTÉSE:
Megtisztítom és vékonyra karikázom a hagymát és a fokhagymát. A gombát szárazon megszabadítom a földtől és a fenyőtűktől, folyó vízben lemosom (áztatni nem szabad), a nagyobb példányokat két-három darabra vágom, majd vizet forralok a nagyfazékban, és marékszám beledobálom.

Az utolsó forrás után öt perccel leszűröm, alaposan lecsöpögtetem. A hagymával, fokhagymával összekeverve üvegekbe rakom, jól letömködöm. Konyharuhával letakarom.

Felforralom az ecetet a sóval, cukorral és a fűszerekkel. Három-négy percig bugyogtatom kis lángon. (A babért és a szegfűszeget a végén ki lehet halászni, de ha benne marad, az se baj.)

Csurig töltöm az üvegeket a forró lével, rögtön lezárom, fejreállítom, 5-10 perc múlva mehetnek a cihák közé. Másnap a hűvös kamra legsötétebb polcára állítom őket.

Legalább 2-3 hétig kell pihenniük, mi előtt előrukkolok velük.



CIFRÁZZAM?
Készíthető felére hígított sima, 10 százalékos ételecettel (ilyenkor érdemes belecsavarni egy-két citrom levét), de tárkonyecettel is remek.

Használhatunk zöld fűszereket: a legjobb a tárkony, a szurokfű és a kapor.

A szegfűszeg és a babér mellett/helyett mehet bele szegfűbors, borókabogyó, őrölt kömény, pici reszelt szerecsendió. Finom és látványos, ha a gombával együtt, ugyanígy kezelt, apró kockákra vágott paradicsom-paprikát is teszünk az üvegekbe, de ilyenkor már jobb egy kanál olajat is rátölteni és úgy lezárni, akkor biztosan nem romlik meg.



FELHASZNÁLÁSA:
Sült húsok, darált hússal készült tészták, felvágottak, omlettek és kemény sajtok mellé.



A különféle gombákat elkülönítve gyűjtsük, mert egy-két mérges példány miatt egész zsákmányunk szemétre kerülhet (vagy a család kórházba). Nejlonzacskót használni nem szabad, mert a gomba befülled, elromlik. Aki nem gyakorlott gombász, eszébe ne jusson hősködni: minden piacon van gombavizsgáló, a kosár tartalmát feltétlenül át kell nézetni.

Az ízletes rizike (Lactarius deliciosus) csak fenyvesekben terem, ezért fenyőalja-gombának is hívják. Tölcséres formájáról, szép zöldes és narancssárga gyűrűiről könnyű felismerni. Törékeny jószág, a sérülés helyén élénk narancssárga nedvet ereszt, körülötte pedig a gomba húsa megzöldül. Ez nem baj.

sonkahagyma , rizikegomba , vöröshagyma , szegfűszeg , fokhagyma , fehérborecet , babérlevél

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra