Receptek

Körtés pite gyömbérrel és fahéjjal

Nábelek Zsófia receptje

2020. szeptember 6.

300 g liszt
200 g cukor
150 g barnacukor
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1 tk őrölt gyömbér
2 ek fahéj
1,8 dl olaj
2,5 dl tej
1 tojás
1 kk vanília esszencia
750 g körte megtisztítva, feldarabolva

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A gyümölcsöket előkészíteni tovább tart, mint magát a süteményt bekeverni, úgyhogy tökéletes utolsó pillanatos sütemény, amikor hirtelen kell összedobni valami finomat.

Fűszeres körtés pite, amit természetesen almával, birsalmával vagy ezek keverékével is lehet készíteni, és egy gyerek is biztosan el tudja készíteni - ezt onnan tudom, hogy ez volt az egyik első sütemény (mondjuk a palacsinta meg a piskóta után), amit egyedül is meg tudtam sütni. Ráadásul viszonylag gyakran kellett, mert mindenki szerette, úgyhogy kiismertem a trükkjeit.

Az őrölt gyömbér nem opcionális (mármint akkor, ha gyömbéresre szeretnék a süteményt): a frissen reszelt gyömbér mást tud, mint a szárított, őrölt fajta. A friss citrusos, de sütés közben nem tud jól érvényesülni, míg az őrölt intenzívebb, karakteresebb ízt ad. Lehet keverni a kettőt, az alábbi mennyiséghez 1-1,5 teáskanálnyi friss gyömbért számítva már érezni lehet a különbséget.

A két evőkanálnyi fahéj egyáltalán nem túlzás, sőt, ettől lesz igazi őszi/téli a pite, de még trükközni is lehet vele: mikor a szárazanyagokat összekevertük egy evőkanálnyi fahéjjal és az olajjal, vegyünk ki belőle egy csészényit. Ehhez adjuk hozzá a második evőkanál fahéjat, keverjük addig, amíg morzsalékos lesz. Tegyük félre a sütemény befejezéséig, és mikor már formába töltöttük a masszát, morzsoljuk a tetejére.

Ebből sütés után egy ropogós, fűszeres réteg lesz. Még tovább lehet fokozni az egészet, ha valamilyen durvára vágott olajos maggal szórjuk meg:

dióval klasszikus, de mogyoróval, pekándióval, sőt, akár kesudióval is működik. Vagy persze ezek keverékével.

Gyorsabban elkészül a pite, ha tepsiben sütjük, ilyenkor a massza vékonyan terül el, ezért a sütési idő is jelentősen csökken: 175 fokon 20-25 perc alatt elkészül. Mikor szétterítjük a masszát, túl kevésnek tűnhet, de nem kell aggódni, a sütőpor és a szódabikarbóna szépen megemeli a süteményt. A másik verzió (a képen), ha tortaformában készül: 170 fokon 1-1,5 óra a sütési idő, de 1 óra után tűpróbával ellenőrizzék, hol tart a dolog. Lehet kevesebb vagy több gyümölcsöt használni, attól függően, ki mennyire szereti szaftosan az ilyen pitéket.

Elkészítés


A lisztet, a cukrokat, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket alaposan összekeverjük. Hozzádjuk az olajat, addig keverjük, amíg nedves homok állagú lesz, végül belekeverjük a tejet, tojást és a vaníliát is. A massza kifejezetten hígnak tűnhet, de pont ilyennek kell lennie. A feldarabolt körtét belekeverhetjük, de akár a formába simíthatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsin 175 fokon 20-25 perc, vagy tortaformában (24 cm) 170 fokon 1-1,5 órát sütjük. Kihűlés után szeleteljük.

körte , gyümölcs , sütemény