Receptek

Libamáj hidegen

Készítette: Vass Ildikó - F. Nagy Angéla receptje

2020. augusztus 3.
  • 60-70 dkg hízott libamáj
  • 15-20 dkg libazsír
  • 5 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi pirospaprika, só, őrölt bors
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A májat megmossuk, és sóval, borssal bedörzsöljük. Egy literes, csatos (nem csavaros) fedelű üvegbe csúsztatjuk. (Ha egészben nem férne bele, két darabba vágjuk.)

Az üveget lezárva magas falú fazékba állítjuk. Annyi vizet öntünk a fazékba, hogy az üveg szájánál kétujjnyival alacsonyabb legyen.

A fazekat tűzre állítjuk, és lefedjük vagy alufóliával letakarjuk. A víz forrásától számítva annyi percig hagyjuk a tűzön, ahány dekás volt a máj.

A tűzről levéve addig hagyjuk a vízben állni, amíg annyira ki nem hűlt, hogy az üveget meg tudjuk fogni, majd kiemeljük, és a tetejét kinyitjuk.

Ha langyosra hűlt, a májat tűzálló tálra csúsztatjuk. (Az alatta összegyűlt levet kis üvegbe vagy tálkába töltjük, ez főzéshez vagy akár kenyérre kenve kitűnő.)

A fokhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a libazsírban 1-2 percig sütjük. Ezt a zamatos zsírt szűrőn keresztül a májra forrázzuk.

Ha kihűlt, behűtjük, és tálalás előtt a pirospaprikával megszórjuk.


libamáj , libazsír , fokhagyma , pirospaprika , bors