Receptek

Bevert tojás vörösboros vajmártással

Bevert tojás vörösboros vajmártással

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

Klasszikus recept a polgári konyhákról: a garnírung hagyma, szalonna, esetleg gomba is. Kiváló könnyű előétel. A boron ne spóroljunk: csak olyan bort szabad főzéshez használni, amit szívesen meg is iszunk. Sőt: a bor rossz tulajdonságai sűrítve még szembeszökőbbé válnak.

BEVERT TOJÁS

Csak friss tojás alkalmas erre a célra! Vizet forralunk (legalább 10 cm magasan álljon a lábosban), literenként fél dl fehérborecetet adunk hozzá. A tojásokat felütjük, egyenként csészébe tesszük. Mikor a víz gyöngyözve forr, megkeverjük (hogy örvény keletkezzen), a tojásokat egyenként belecsúsztatjuk, majd lapáttal "rásegítjük" a fehérjét a sárgájára.

2-2,5 percig gyöngyöző forrással készítjük, majd szűrőkanállal kivesszük, a fehérjerojtokat levágjuk. Ha nem azonnal tálaljuk, a tojást hideg vízbe tesszük, tálalás előtt fél percig meleg vízben melegítjük.

BORMÁRTÁS
  • 350 ml vörösbor
  • só, bors darálóból
  • késhegynyi méz
  • 40-50 g vaj, hűtve, kockára vágva

A bort negyedére sűrítjük, sózzuk, hozzáadjuk a mézet, friss borsot darálunk bele. Tálaláskor megmelegítjük, habverővel hozzákeverjük a vajkockákat.

GARNÍRUNG
  • 4 kis fejű vöröshagyma vagy póréhagyma
  • 120 g kolozsvári szalonna, 3x1 cm-es hasábokra vágva
  • olívaolaj
  • 4 szelet adalékanyag-mentes tósztkenyér, héja nélkül
  • vaj olaj

A hagymát 5 mm vastag karikára vágjuk. A szalonna zsírját kiengedjük, a hasábokat megpirítjuk. A szalonnát kivesszük, a zsíron a hagymát közepes lángon pároljuk-pirítjuk, míg kívül világos aranybarna színt nem kap, belül meg nem puhul. A kenyeret vaj és olaj keverékén mindkét oldalán megpirítjuk, papírra tesszük, leszárítjuk.

TÁLALÁS

A tányérra helyezzük a pirult kenyérszeletet, erre a felmelegített bevert tojást és a hagyma-szalonna keveréket. Rákanalazzuk a bormártást, meghintjük finomra vágott metélőhagymával vagy vékony karikára vágott újhagymával.

! TIPP

A manapság kapható szalonnák túlnyomó része túl sós és közönségesen füstölt. Ezért tanácsos blansírozni. Ehhez a szalonnát hideg vízbe tesszük (épp lepje el), felforraljuk, a vizet leöntjük. Másodszor egészen kevés vízzel tesszük fel egy serpenyőben, a vizet hagyjuk elpárologni, a szalonnát ekkor saját kisülő zsírjában megpirítjuk minden oldalról.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.